De voorbereidingen van de turnselectie op het wedstrijdseizoen waren dit jaar niet optimaal, maar dat is een gegeven wat we eens in de vijf jaar incalculeren. Na de succesvolle jubileumuitvoering van DVO moest de knop om en werden de trainingen in zijn geheel toegespitst op de wedstrijden. De weinige weken die nog restten werd er keihard getraind om de oefeningen aan te leren en de wedstrijdfocus op te bouwen. In het weekend van 8 en 9 december moest blijken of het beoogde niveau behaald was. De turnsters van de verplichte en keuze oefenstof 2e divisie turnden hun eerste Districtswedstrijd in Woerden, die samen met een tweede wedstrijd in januari bepalend is voor doorstroming naar de landelijke competitie.

De instappers Barbara Vijlbrief, Lizzy den Boer en Noortje Kurvers beten de spits af en startten op de balk wat altijd erg spannend is. Ze lieten zich niet al te veel van de wijs brengen en Barbara wist knap op de balk te blijven. Chapeau! Voor de volgende keer gaan we hard aan tempo en zelfvertrouwen werken en dan gaat het helemaal goed komen. Het volgende toestel, de vloer, levert altijd wat minder zenuwen op maar vraagt wel om bij de les te blijven. De vele bewegingen dienen precies uitgevoerd te worden en ook nog eens op de muziek. Noortje turnde al met de nodige flair een keurige oefening inclusief een arabier flikflak. De overslagen die vervolgens over de pegasus gesprongen werden, waren prima. Net als de tweede sprong waarbij je mag kiezen uit drie opties. Lizzy verraste hier met een hele mooie arabier streksprong die kaarsrecht en hoog was. Tot slot verli<epen alle drie de oefeningen op brug naar kunnen. Noortje wist zelfs een 3e plaats op dit toestel te bemachtigen. Hoe gaaf is dat!
Na ontvangst van de cijferlijsten zagen we dat Noortje 12e, Barbara 18e en Lizzy 24e geworden was. Voor nu zijn we dik tevreden met deze prestaties en mogen de meisjes trots zijn op zichzelf. We weten ook waar we aan kunnen werken en dat biedt een mooi trainingsdoel voor de komende weken.

 

Aansluitend was het de beurt aan Madelief Klooster die dit seizoen voor het eerst keuze oefenstof turnt in de categorie Jeugd 2e divisie. Ook zij mocht aanvangen op balk waar ze meteen een visitekaartje afgaf. Een keurige stabiele oefening met een vlot tempo en nagenoeg geen stopmomenten leverde een hoge waardering van de jury op en een 3e plaats op dit toestel. Haar mooie sierlijke vloeroptreden was een genot om naar te kijken. Wel moesten we constateren dat er wat elementen toegevoegd kunnen worden. Vol zelfvertrouwen draaiden we door naar sprong, waar Madelief een ½ draai in en ½ draai uit turnde. Terwijl de sprong in onze ogen wel goed maar niet perfect was, werd deze hoog beoordeeld en belandde ze ermee op de 4e plaats. Het inturnen op brug verliep redelijk, waardoor ze de opdracht meekreeg meer aan haar techniek te gaan denken. En dat deed ze op het juiste moment. De kippen waren beter waardoor de opzwaaien hoger werden en dat is waar het onder andere om draait tijdens een brugoefening. Madelief kan terugkijken op een prima start van het seizoen met haar 6e plaats in de eindklassement.

 

Aan het einde van de middag sloot Marit de dag af met haar wedstrijd bij de junioren 2e divisie. Een heuglijk moment, omdat zij na een jaar van afwezigheid (vanwege een blessure) weer van de partij is. En hoe! Een balkoefening die stond als een huis en met een prima tempo. De jury beaamde onze bevindingen waardoor Marit op een 6e plaats eindigde. Hopelijk boezemt dit optreden weer wat zelfvertrouwen in. Ook op vloer kon je zien dat Marit goed bezig is. Haar gymnastische elementen zoals de sprongen en pirouetten voerde ze technisch prima uit. En dat wordt in het huidige jury regelement zeker gewaardeerd. Daarentegen valt er op sprong nog wel wat winst te behalen. De ½ draai in met 1/1 draai uit ging zeker niet slecht, maar was een beetje ontspannen en scheef. Mooie trainingsopdracht om dit te verbeteren. De wedstrijd verliep vlot en zo belandden we al weer bij het vierde toestel: de brug. Hier waren we zeker tevreden over het gedeelte aan de lage ligger; het vervolg op de hoge ligger kwam niet helemaal uit de verf, jammer. Terugkijkend op het geheel kunnen we zeggen dat Marit het knap gedaan heeft en dat bewees ook haar mooie 8e plaats!

 

 

Een dag later waren we om negen uur weer present om Luna Olde Olthof en Fabiënne Medaets in de categorie Jeugd 1 N3 te begeleiden. Zij hadden het geluk op vloer te mogen beginnen, hier kan je tenminste niet vanaf vallen. Het werden leuke optredens waarbij Luna wat meer uitstraling in de strijd gooide en Fabiënne wat makkelijker de acrobatische series sprong. Fabiënne werd knap 4e. Door naar sprong waar Luna overslag ½ draai turnde en Fabiënne overslag 1/1 draai. De uitvoeringen waren redelijk, maar zijn zeker voor verbetering vatbaar. Op brug was Fabiënne lekker op dreef. Ze liet drie mooie reuzen zien en sloot af met een hoge streksalto. De jury was onder de indruk en gaf haar de hoogste waardering van de wedstrijd! Luna liet ook geen steken vallen, maar haar uitgangswaarde is lager doordat zij nog geen reuzen turnt. Het laatste toestel diende zich al weer aan: de balk. Deze blijft lastig voor Fabiënne. Ondanks haar vooruitgang valt er nog veel te verbeteren. Luna vocht voor wat ze waard was en bleef keurig op de balk met een prima oefening én werd knap 6e op dit toestel. De eindtotalen waren voldoende voor een mooie 4e plaats voor Luna en een 9e voor Fabiënne.

 

Na twee rustrondes kwamen Jonna de Zeeuw, Vera Anröchte en Wendy Rekkers in actie bij de senioren 2e divisie. De vloeroefeningen waar zij de wedstrijd mee openden, waren al beter dan de week ervoor op de clubkampioenschappen. Vera bemachtigde een keurige 4e plaats en Wendy werd 5e. Dit biedt perspectief voor de toekomst. Aan de tsukara’s die zij lieten zien op sprong, mankeerde niet veel; slechts kleine stapjes na de landingen. Zij scoorden dan ook hoge cijfers. Jonna en Wendy ontvingen zelfs dezelfde waardering en werden samen 6e. Door naar brug, het toestel waar veel kracht en conditie voor vereist is. Jonna gaat dit het ‘makkelijkst’ af en scoorde voldoende voor een knappe 5e plaats. Wendy had moeite met de gladheid van de liggers, waardoor haar reus in eerste instantie de mist in ging. Gelukkig herstelde ze goed. Vera kan tevreden zijn, maar weet dat haar moeilijkheidsgraad omhoog moet. Helaas zat er voor de turnsters geen sterk eind aan de wedstrijd. Alle drie moesten ze de balk vroegtijdig verlaten en stelden we vast dat het geen ‘balkdag’ was vandaag. De einduitslag werd bekend gemaakt en Jonna legde beslag op de 4e plaats. Vera werd 12e en Wendy 16e.

Allen van harte gefeliciteerd en veel succes met de voorbereidingen op de tweede Districtswedstrijd in januari 2019. En last but not least: Femke Kok hartelijk dank dat je namens DVO wilde jureren.