Clubkampioenschappen Turnselectie Dames

Zondag 2 december j.l. stond de Turnhal op de Sportboulevard de hele dag in het teken van de clubkampioenschappen Turnselectie Dames. Bijna 60 turnsters, uitkomend in de 1e tot en met de 6e divisie, streden om de medailles in hun eigen categorie. Deze categorieën werden bepaald door niveau en leeftijd. De jongste turnster was 7 jaar en de oudste 19 jaar. Het was mooi om al deze selectieturnsters van DVO op één dag aan het werk te zien.

Op de foto ziet u de turnsters van de ochtendwedstrijd.

Pre-instap

Eva, Mayra, Tara, Safae en Daphne mochten hier voor het eerst als pre-instapper hun kunnen laten zien aan ouders en familie. Er was hard gewerkt om de oefeningen in korte tijd uit het hoofd te leren en we kunnen met trots melden dat dit nagenoeg helemaal gelukt is. De wedstrijd begon op het toestel brug, waar Safae de uitblinker was. De krachtelementen zagen er bij haar haast makkelijk uit. Vervolgens was het Mayra die ons verraste op sprong. In haar handstanden met platvallen waren haast geen foutjes te bekennen. Voor de vloeroefening waren ze wel een beetje gespannen. Deze ging namelijk al echt op muziek, dus meetellen was noodzakelijk. Tara wist heel de oefening keurig uit haar hoofd en ook Eva voelde zich thuis op de vloer wat zichtbaar was in haar eindhouding. Als afsluiter de balk, waar Daphne knap de handstand alleen turnde in een prima oefening. Na afloop werden hun goede prestaties beloond met twee medailles; Goud voor Daphne en zilver voor Eva, maar ook de anderen werden verwend met een cadeautje.

Instap 1e/2e/3e divisie

De instappers die een jaar ouder zijn, kwamen gelijktijdig in actie. Voor hen was het een mooie en spannende test, want zij gaan dit seizoen voor het eerst deelnemen aan de landelijke wedstrijden en wel op 3 verschillende niveaus. De balk verliep wisselend en soms verrassend, wel moeten we hard gaan werken aan de sprongen, maar de oefeningen zagen er goed uit. Lisa bleef knap op de balk in een gymnastisch mooi optreden. Bij sprong was het Jayda die uitblonk met een strakke en ruime overslag en salto voorover. Ook Lizzy steeg hier boven zichzelf uit. De vloeroefeningen waren leuk om naar te kijken, zeker omdat de houdingen de laatste weken sterk verbeterd zijn. Barbara liet zien dat ze wel degelijk strak kan turnen en drie meisjes sprongen al een echte arabier flikflak. Tot slot de brug, waar de zwaaien steeds hoger worden met Noortje als ‘zwaaikoningin’ en waar Elin liet zien dat ze een echte krachtpatser is. Uiteindelijke mochten Jayda (N3), Lizzy (N2) en Elin (N1) de gouden medaille in ontvangst nemen.

Jeugd 1 2e divisie

Luna en Fabiënne turnen dit seizoen voor het laatst verplichte oefenstof en wel in de categorie Jeugd 1 N3. Balk leek enige weken geleden nog een struikelblok, maar zij kunnen enorm trots zijn op zichzelf. Zij hebben beiden in korte tijd hun angsten overwonnen en lieten een prima oefening zien op de 1.25 meter hoge balk. Op sprong gingen zij voor een nieuwe uitdaging: overslag 1/1 draai die bij Fabiënne goed uit de verf kwam. Op vloer is het Luna die er altijd een show van weet te maken door haar strakke en correcte manier van werken. Zij beëindigden hun wedstrijd op brug waar Fabiënne keurig reusde en Luna een strakke performance gaf. Na vier toestellen was het Fabiënne die op het hoogste schavot mocht plaatsnemen.

Keuze 1e/2e/3e divisie

Naast de verplichte oefenstof gaf ook de keuze oefenstof 1e, 2e, 3e divisie acte de présence. Zij begonnen op sprong, waar een grote diversiteit aan sprongen te zien was: Tsukahara’s gehurkt en gehoekt, halve draaien in en halve of hele draaien uit. En dat alles moet in één keer goed want sinds een jaar geldt de nieuwe regel dat er slechts 1 maal gesprongen mag worden. Marit en Vera waren hier goed op dreef en zetten een prima prestatie neer. Op balk zie je dat het nog een beetje onwennig is zo’n eerste wedstrijd. De sprongen waren onzeker en de ‘tussenstukjes’ wat trager, maar over het algemeen zijn we op de goede weg. De prestaties op brug waren wisselend. Vera en Cato turnden netjes en maakten geen fouten. Ook de oefening van Jonna mocht er wezen en Jada turnde knap voor het eerst haar reuzen tussen de liggers.

Met een goed gevoel werd er doorgedraaid naar het vierde en laatste toestel; de vloer. Hier waren veel nieuwe vrije oefeningen te bewonderen, waaronder de mooie sierlijke oefening van Madelief. Voor sommigen was het nog even wennen of bleek de conditie nog niet voldoende, maar ook dat zal vanaf nu alleen maar beter worden. Wendy liet zich niet kisten en bracht haar intensieve oefening tot een goed eind. Na het tellen van de cijfers waren het Jada (jeugd 2 1e divisie), Madelief (jeugd 2 2e divisie), Cato (junior 3e divisie), Marit (junior 2e divisie) en Jonna (senior 2e divisie) die de eerste prijs mee naar huis mochten nemen. In de nabespreking waren we blij met de tips van de juryleden, zodat we het een en ander nog aan kunnen passen voordat we het landelijke circuit ingaan. En natuurlijk willen wij hen bedanken voor hun inzet op deze zondagmorgen.

Keuze 3e/4e divisie

In dezelfde wedstrijd mochten ook de turnsters van de 4e divisie hun oefeningen laten zien aan de jury en het publiek. Een primeur omdat voorgaande jaren deze divisie nog in het clubgebouw van DVO uitkwam. Wegens blessures konden helaas niet alle turnsters hun oefening volledig turnen. De wedstrijd begon voor de meiden op vloer, waar Lisa en Fiene voor het eerst een eigen vloeroefening turnden, in plaats van een voorgeschreven oefening. Met dank aan Natasja gingen deze oefeningen geweldig. Daarna kwamen Febe, Tess en Djura, die ook een strakke oefening neer hebben gezet. Op de balk is het altijd vechten tegen de zenuwen en merkte je dat de korte periode na de 105-jarige jubileumshow nog niet voldoende was om een oefening met volledige zekerheid te turnen. Daarentegen waren ze op sprong niet te stoppen. Met de complimenten van de jury werden er prachtige overslagen gesprongen. Als afsluiting mochten Lisa (Jeugd 2 4e divisie), Febe (Junior 4e divisie) en Djura (Senior 4e divisie) een gouden plak mee naar huis nemen.

Na een korte pauze ving de middagwedstrijd aan met onderstaande turnsters.

Voor al deze meisjes/dames was het de eerste keer dat ze in de turnhal hun clubkampioenschappen turnden. En ook voor hen was de voorbereidingsperiode na de uitvoering erg kort.

Instap 4e/5e/6e divisie

Met name de instappers 4e, 5e, 6e divisie vonden het moeilijk om de oefeningen te onthouden.

Toch bleek dit achteraf enorm mee te vallen. Als eerste begonnen ze op vloer, waar heel netjes geturnd werd. En er hoefde bijna niets voorgezegd te worden. Daarna was het de beurt aan balk. Dit is best een lastige oefening om te onthouden, maar een stukje van de oefening hadden we ook bij de uitvoering gedaan dus dat scheelde weer. De koprollen hebben we nog even weggelaten, maar daar zullen we bij de training verder op gaan oefenen. En wat had Roos hier een mooie zweefstand! Dan door naar brug. Het zwaaien aan de brug oefenen we tijdens de training nog in een veilige situatie waarbij de handen door middel van bandjes vastzitten aan de stok. Daarom hadden we besloten de meisjes op de wedstrijd vast te houden bij de polsen. Het zwaaien deden ze echter zelf. Ook zijn er al een aantal die de buikdraai inmiddels alleen kunnen, keurig hoor Phileine, Floor, Salina, Bo en Roos. Tot slot als laatste onderdeel sprong. Hier hebben we een aangepaste opstelling gedaan, omdat we nog in de opbouwfase zitten. De meesten sprongen vanaf een blok in de plankoline en maakten een handstand met platvallen op een dikke mattenstapel. Daarbij zagen we dat Elise heel erg mooi insprong naar de handstand en dat Eva als een ‘plank’ zo recht gespannen was. Salina en Bo deden het handstandplatvallen al knap vanuit een aanloop. Na de laatste ronde rust mochten we opmarcheren voor de prijsuitreiking. Iedereen had heel goed geturnd en de verschillen waren erg klein. Bo kreeg een gouden medaille omgehangen en Roos en Phileine klommen ook op het podium voor de 2e en 3e prijs.

Verplicht 3e/4e divisie

Voor de turnsters van de turnselectie 3e/4e divisie verplicht was het een spannende wedstrijd.

Ze startten met een ronde rust, en daarna mochten ze het spits afbijten op het toestel vloer. Hier lieten de meiden prachtige oefeningen zien. Voor Lynn, Nienke en Aimée was dit extra bijzonder, want zij mochten voor het eerst een vloeroefening op muziek turnen. Nadat de eerste zenuwen onder controle waren, draaiden ze door naar het toestel sprong. Hier lieten alle meiden een mooie overslag over de pegasus of over de kast zien. De wedstijd vlotte goed en er werd doorgedraaid naar balk. Hier waren enkele verrassingen, maar bovenal zag het er voor een eerste wedstrijd prima uit. De meisjes sloten de wedstrijd af met het toestel brug. Ze turnden hier keurig strak, wel moet er nog gewerkt worden om de moeilijkheid wat op te vijzelen. Uiteindelijk mochten Nienke (Pupil 1 D1), Sophieke (Pupil 2 D1) en Inge (Jeugd 1 D1) naar voren komen om de gouden medaille op te halen.

Verplicht 5e/6e divisie

De meisjes van de Verplicht D2 zijn tussen de 9 en de 12 jaar en deden het erg goed op deze eerste wedstrijd van het seizoen. Met balk als eerste toestel kwamen de zenuwen wel even boven drijven. Maar ondanks een paar vallen heeft iedereen erg netjes en strak geturnd. Sofie presteerde knap door met een moeilijke radslag op de balk te blijven. Op de vloer deed iedereen wederom goed zijn best en hebben veel meisjes in tegenstelling tot vorig seizoen een spagaat kunnen laten zien! Tessa van den Berg blonk echt uit op dit toestel. Vervolgens naar brug, waar de turnsters hard voor getraind hebben. Anouk deed zelfs voor het eerst een salto als afsprong! Ook Dayana en Amber hadden op dit toestel hele mooie scores. Als laatst hebben de meisjes prima gesprongen. Voor sommigen was het nog een beetje eng, maar iedereen heeft zijn beste beentje voorgezet! Tessa Keij en Kim hebben toch een mooie overslag laten zien. Uiteindelijk haalde Tessa van den Berg het goud binnen, Kim het zilver en Dayana het brons. Ook Sofie, die in een aparte groep was ingedeeld vanwege haar leeftijd, ontving de gouden medaille.

Keuze A 5e/6e divisie

De turnsters van de Keuze A waren stiekem wel blij met de wedstrijd in de turnhal. De verende vloer is fijner dan de lange matten in de gymzaal van DVO. Helaas was het team vandaag niet compleet. Kim en Annika hadden andere verplichtingen dus namen Esmee, Minke, Lotte, Laïla en Emke het tegen elkaar op. Ondanks de kortere voorbereiding, turnden ze vandaag al bijna complete oefeningen en beloofde het spannend te worden. Ze vingen aan op sprong waar de meiden een mooie overslag aan de jury lieten zien. Voor Emke extra knap, daar die voor het eerst met plank sprong. Daarna gingen ze naar het toestel brug, wat altijd een lastige is. Nog niet alle turnsters voldoen aan de eisen, maar Minke komt met haar twee kippen het dichtst in de buurt. Het liep niet bij iedereen zo lekker als anders, maar voor nu konden ze tevreden zijn. Na een ronde rust gingen ze verder op vloer, waar iedereen weer helemaal in zijn element was. Er werden mooie vloeroefeningen getoond en zelfs net voor de wedstrijd hebben sommige meiden nog wat aangepast. Dit pakte prima uit en er werd netjes binnen een punt verschil van elkaar

geturnd. Tot slot de balk, die altijd voor meer zenuwen zorgt, maar ze beten zich erdoor. Weinig vallen en ook de acrobatische elementen gaan steeds beter.

Na een gave demonstratie van RUSH en de Freerunners was het tijd voor de einduitslag. Omdat we maar 5 turnsters in dit team hadden waren er 2 medailles te verdelen. Het was super spannend tussen de nummers 1 t/m 3 want hier zat slechts 0,30 punt verschil tussen!! Esmee viel met een 3e plaats net buiten de medailles, maar Minke verdiende met 40 punten een keurige tweede plaats en Lotte ging er (eindelijk) met een gouden plak vandoor met 40,10 punten! Complimenten voor alle meiden en dit gezellige team waar we een mooi seizoen mee gaan beleven.

Keuze B 5e/6e divisie

Naast de andere disciplines kwam ook de groep van de 6e divisie keuze oefenstof in actie en wel in een compleet nieuwe samenstelling. Flore en Maud zijn doorgekomen vanuit de verplichte oefenstof, Flore zelfs vervroegd. De andere vier meiden zijn doorgestroomd vanuit de recreanten.

Er werd begonnen met brug, altijd een toestel met gemengde gevoelens, des te meer aan het begin van de wedstrijd. De meiden hebben mooie oefeningen laten zien, waarbij Maud en Faith hun optreden afsloten met een nette salto tot stand. Uiteindelijk was de een wat meer tevreden dan de ander, maar gelukkig lieten ze meteen zien dat ze als team klaarstaan voor elkaar! Als tweede toestel stond sprong op het programma. Faith, Senne en Milou sprongen met de plankoline, de anderen met plank. Zeker voor Flore een hele prestatie als je bedenkt dat ze de jongste van het stel is en met plank over een 1.25 hoge pegasus sprong.

Daarna de gevreesde balk, die ook bij deze groep voor de nodige zenuwen zorgde. De oefeningen zagen er goed uit, met name de loopsprong van Norah was heel mooi hoog en wijd. Als laatste was vloer aan de beurt, wat iedereen eigenlijk wel heel erg leuk vindt. Het plezier was dan ook goed te zien tijdens de oefeningen. Alle meiden hadden een nieuwe vloeroefening, waarbij de laatste oefening zelfs de week ervoor pas was afgemaakt. Als trainster kan ik alleen maar trots zijn op wat er vandaag gepresteerd is, zeker gezien de korte voorbereidingstijd! Uiteindelijk mocht Norah de gouden medaille in ontvangst nemen, Maud de zilveren en Faith de bronzen.

Zo kwam er een einde aan een mooie ‘Turndag’ waar alle turnselectieleden aan hebben deelgenomen.

We willen de juryleden:

Femke, Patricia, Sander, Marja, Fu-Cui, Suzanne, Christel, Violette, Astrid en Lucienne hartelijk bedanken voor hun inzet. En natuurlijk ook alle andere vrijwilligers die zich voor deze wedstrijden ingezet hebben:                                                      

BEDANKT