ZES TURNSTERS SCHITTEREN OP NK 2E DIVISIE

Eind november 2016 begon voor 8 turnsters de weg naar het NK 2e divisie in Rotterdam en in het weekend van 20 en 21 mei stonden er maar liefst 6 op het Nederlands Kampioenschap te Alphen aan den Rijn! Wat een geweldige prestatie, zeker gezien het voortdurend stijgende niveau van de deelneemsters over de hele linie.

In de eerste wedstrijdronde was DVO vertegenwoordigd in 2 banen; Luna Olde Olthof nam het op tegen 35 pupillen 1 meisjes en de 1 jaar oudere Jada Buntsma en Madelief Klooster kwamen uit in de categorie pupillen 2. Luna begon op balk waar ze strak, netjes en op tempo werkte. Mede door het oefenen van haar lenigheid thuis ging de acrobatiek aanzienlijk makkelijker. De goede lichaamsspanning nam ze mee naar de vloer, waar ze naast prima series ook enige flair liet zien. Haar sprongen over de pegasus en op de dikke matten zagen er keurig uit, maar we hebben ze wel eens ruimer gezien. Meteen een mooie opdracht voor de toestelfinale sprong de volgende dag. Ze sloot haar stabiele en nagenoeg optimale wedstrijd af op de rekstok, waar haar oefening beduidend beter was dan met inturnen. Luna kan dik tevreden zijn met haar optredens, die haar een 22e plaats opleverde.

Jada en Madelief trapten af op brug. Het favoriete toestel van Jada. Het inturnen ging niet helemaal naar wens. Des te knapper was het dat haar wedstrijdoefening er bijna foutloos uitkwam. Haar reuzen en perfecte landing imponeerde de jury. Madelief turnde super netjes de basis brugoefening die wel een wat lagere uitgangswaarde heeft. Madelief voelt zich beter in haar element op balk en vloer. Met haar mooie houdingen presenteerde ze een puike balkoefening met keurige arabier. Jada had hier en daar een beetje de ‘wiebels’ in de benen. Toch wist ze met haar acrobatiek keurig op de balk te blijven, alleen die altijd lastige 1/1 pirouette belandde er naast. Op naar vloer, waar Madelief een strakke oefening showde met een arabier flikflak streksalto die hoger was dan ooit. Dat heet pieken op het juiste moment. Ook de oefening van Jada zag er goed uit, alleen af en toe een beetje ontspannen. Hier valt nog winst te behalen, maar alle elementen slaagden en dat is op een NK van grote klasse. Als laatste toestel was sprong aan de beurt, waar ze beiden geen punten lieten liggen. Mooie overslagen en yurchenko’s vielen ons ten deel. Nogmaals willen wij benadrukken hoe hoog het niveau momenteel is in de 2e divisie. Hier gaan vele uren trainingsarbeid aan vooraf. We zijn dan ook enorm trots op de einduitslag van Jada en Madelief, respectievelijk 20e en 25e, waarmee ze zich staande weten te houden tussen al het turngeweld.

Na een korte pauze ving de tweede wedstrijdronde aan met Marit Boon in de categorie jeugd 2. Wederom trof zij de ideale toestelvolgorde; beginnen op sprong is altijd fijn om in de wedstrijd te komen. Haar eerste ½ in 1/1 draai uit was super, naast ruim ook goed strak. De tweede pakte een fractie minder uit. Door naar brug, waar ruimte weer hoog in het vaandel stond. Wel had ze een hele lichte, haast onzichtbare toucher op de vloer na haar wegzet ½ draai voor de kip, maar of de jury die opgemerkt heeft? Kort gezegd, gewoon een goede oefening en 3e plaats op brug. Voor balk had ze wel de nodige zenuwen en zoals later bleek, helemaal voor niets. Ze turnde de beste wedstrijdoefening van het seizoen! Meer valt er niet over te zeggen; Top gedaan! Dat de juryleden op vloer erg scherp waren, was te verwachten. Maar dat ze de kattensprong hele draai af zouden keuren, kwam toch als een onaangename verrassing. Het mocht echter de pret niet drukken, de oefening was verder prima. Waardoor we tot de conclusie kwamen dat Marit het maximale uit de wedstrijd gehaald heeft en dat resulteerde in een 13e plaats. Een compliment is hier zeker op zijn plaats daar zij na haar promotie van vorig jaar nu voor het eerst in de 2e divisie uitkwam.

De junioren en senioren turnen vrijwel altijd in de laatste wedstrijd van de dag. Vera Anröchte en Wendy Rekkers zijn hier inmiddels aan gewend. Vera mocht ook op sprong beginnen en deed dat wisselend. Haar eerste tsukahara was wat laag maar tot stand. De tweede poging was beduidend hoger, ruimer en met meer vaart. Kortom voluit er voor gegaan wat helaas uitmondde in een val. Maar wie niet waagt, wie niet wint. Haar brugoefening zag er goed uit, niet alles slaagde honderd procent maar voor nu was dit het hoogst haalbare. Op balk was het soms ‘vechten’ om er op te blijven, gelukkig deed ze dat met verve en wist ze het tot een goed einde te brengen. Ze sloot haar oefening af met een strakke landing na haar afsprong. Ze groeide in de wedstrijd want haar vloeroefening was er een waarin alles lukte. Haar perfecte timing, super overslag streksalto en hoge hele schroef, zorgden voor een mooi optreden. Alle scores bij elkaar opgeteld waren goed voor een keurige 13e plaats bij de junioren.

Wendy turnde gelijktijdig in de andere baan bij de oudste leeftijdscategorie. Haar oefening op de vloer kreeg niet de uitgangswaarde waar we op gerekend hadden. De jury was streng maar rechtvaardig en telde diverse sprongen niet mee. Jammer, want het zag er naar ons inziens juist beter uit. Op sprong was er geen twijfel mogelijk. De twee gehoekte tsukahara’s waren gewoon ruim en goed. En de jury bevestigde dit met een mooi cijfer. Tijdens het inturnen op brug zat het niet helemaal mee, gelukkig is Wendy vrij nuchter en turnde ze een wedstrijdoefening alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Dit getuigt van grote klasse en doorzettingsvermogen. Op balk had ze helemaal de flow te pakken. Een vlotte oefening die op een goede afronding leek af te stevenen. Helaas zette ze de gesloten flikflak op de verkeerde manier in en moest ze de balk verlaten. Ze herstelde snel en sloot af met een knappe arabier streksalto met hele schroef. Uiteindelijk belandde Wendy op een 32e plaats van alle senioren 2e divisie in Nederland.

Na een lange dag gingen we met een voldaan gevoel op weg naar huis om de volgende dag weer fris en fruitig terug te keren voor de toestelfinales. Tijdens deze toestelfinales turnen op alle vier de toestellen in elke leeftijdscategorie de 8 beste turnsters van het land. Vera behoorde hierbij op de brug. Zij liet daar een stabiele oefening zien en kreeg hiervoor het op twee na hoogste cijfer… dan zou je denken: een bronzen medaille. Helaas stonden er boven haar maar liefst drie meiden met alle drie hetzelfde cijfer. Dus Vera belandde op een verdiende 5e plaats. Luna haalde werkelijk het beste in haar zelf naar boven tijdens de finale op sprong. Met enorme felheid liep ze aan en sprong veel beter en strakker dan de dag ervoor; 8e plaats. Wederom werd op balk duidelijk hoe hoog het niveau in de 2e divisie is. Er werden nagenoeg geen fouten gemaakt, waardoor Wendy misschien een beetje onder de indruk was geraakt. Ze turnde onzeker en dat zorgde voor twijfel in de verbindingen en wist ze niet op de balk te blijven. Ook dit hoort bij ‘topsport’. Maar ze stond er toch maar mooi en eindigde op de 8e plaats. Jada die als reserve turnster op de lijst stond, had de pech dat niemand zich afgemeld had. Marit mocht als laatste voor DVO in actie komen en wel op brug. Ze wist er een keurige oefening van te maken, iets minder ruim dan de dag ervoor, maar met een perfecte landing na haar afsprong. Ze werd hiermee netjes 6e.

Vanaf deze plaats willen wij alle turnsters nogmaals van harte feliciteren. Jullie hebben geweldig gepresteerd en daar zijn wij enorm trots op!