VIER NK-TICKETS VOOR TURNSELECTIE

Het dorp Bellingwolde met 3.762 inwoners, gelegen in Groningen tegen de Duitse grens, werd zondag 2 april j.l. bezocht door honderden turnsters tijdens de landelijke ½ finale 2e divisie. Gelukkig werden de vele kilometers niet voor niets gereden; de eerste 4 tickets voor het NK zijn binnen!

Na een overnachting in het hoge noorden verschenen onze pupil 2 turnsters Jada Buntsma en Madelief Klooster fris en fruitig aan de start van de eerste wedstrijdronde. Zij begonnen op sprong en behaalden daar nagenoeg hetzelfde cijfer. De overslag van Jada scoorde net een fractie hoger, terwijl de yurchenko van Madelief juist weer één tiende hoger kreeg. Vervolgens werkte brugspecialist Jada haar oefening aan de enkele brugligger iets te gehaast af, waardoor zowel de handstand als de losom niet volledig gehaald werden. Hierdoor kwam ze een paar tienden tekort om zich rechtstreeks te plaatsen voor de toestelfinale. Maar er is nog hoop, ze staat op de reservelijst. Madelief haalde alles eruit wat er in zat. Nadat ze een groot deel van de week ziek was geweest, heeft ze prima gepresteerd op brug. De oefeningen op balk verliepen goed, hier en daar wat kleine foutjes; een radslag niet tot tenenstand, wiebel na opsprong en ringhouding. Maar beiden wisten het hoofd koel te houden en bleven keurig op de balk. Daarna werd er al weer ingeturnd voor het laatste toestel. Altijd fijn als dit vloer is. Madelief had een mooi optreden met ruime sprongenserie. Nu nog werken aan de landingen na de acrobatische elementen. Ook Jada dacht goed na en werkte ruimer en netter dan voorheen. Daarbij stond ze in één keer stil na haar overslag salto. Een dikke pluim voor Jada en Madelief die beiden een hele goede wedstrijd geturnd hebben en zich met een 6e en 12e plaats ruimschoots geplaatst hebben voor de Bondsfinale.

Na een tussenronde verscheen junior turnster Vera Anröchte in de zaal voor haar ½ finale. Ze mocht meteen aanvangen op het toestel waar ze altijd hoog scoort: de brug. Terwijl ze haar eerste opzwaai niet tot handstand maakte, volgde er een goede losom en kon ze na haar wippertje meteen doorgaan met de pendelkip. Petje af! Ook de reus en afsprong zagen er verzorgd uit. Resultaat: 3e plaats! Toestelfinale brug ‘in the pocket’. Het enige smetje op haar balkoefening was het niet lukken van de acrobatische serie. De rest ging hartstikke goed, met als klap op de vuurpijl een huizenhoge salto achterover met hele schroef af. Met een voldaan gevoel werd er doorgedraaid naar de vrije oefening waar ze steeds vrijer en met meer flair gaat turnen. De acrobatiek en sprongen zagen er mooi en ruim uit. Des te meer waren we verbaasd over het toch wat lage cijfer. De tsukahara gehoekt beheerst ze tot in de puntjes en dat liet ze deze keer zelfs twee maal zien. Hoge score en 1e plaats. Ondanks deze overwinning mag ze toch geen toestelfinale turnen, omdat ze dan twee verschillende sprongen had moeten springen. Met een totaalscore van 46.800 p werd Vera dikverdiend 2e !! Gefeliciteerd.

In de laatste wedstrijd mocht Wendy Rekkers DVO vertegenwoordigen bij de categorie senioren. Haar vloeroefening zag er goed uit. Met name de landingen waren strak. Helaas was haar dubbele pirouette dat niet en viel ze bijna om. Door naar sprong waar ook zij een gehoekte tsukahara springt. En hoe! De eerste poging was subliem met een heel klein stapje. De tweede ging echter nog hoger en daardoor wist ze hem helaas niet staande te houden. Jammer hoor. Op brug haalde ze alles uit de kast, maar zat er voor vandaag geen 100% handstand in. Toch dik tevreden daar alle overige elementen volledig slaagden. Nu hard gaan trainen op de afsprong eis zodat ook dat halve puntje binnengehaald kan worden. En wat je dan eigenlijk niet verwacht, gebeurt juist. Met een super balkoefening waarin slechts twee minuscule wankeltjes te bespeuren waren, sleepte ze alsnog een toestelfinale binnen. Hoe stoer is dat op balk! De punten werden geteld en Wendy kwam tot een totaal van 47.767 p waarmee zij keurig als 8e eindigde. Tevens zal zij samen met de bovengenoemde turnsters op 20 mei a.s. het NK turnen in Alphen aan de Rijn.