123b

Schermafbeelding 2016-06-02 om 09.46.10Het weekend van 28 en 29 mei stond in het teken van het NK Turnen Dames 2e divisie. Drie turnsters van DVO streden in Waalwijk mee om de Bondstitel, elk in hun eigen categorie. En hoe je als reserveturnster een medaille behaalt, leest u in onderstaand verslag.

zaterdag
De locaties van de finales dit jaar zijn gunstig voor onze club. Na slechts een half uur rijden stonden Madelief Klooster en Jessy de Jong klaar voor hun warming-up in Waalwijk. Een mooie sporthal maar helaas ontbrak de entourage van een echt NK. Een gevoel van Schermafbeelding 2016-06-02 om 09.47.25trots bekroop ons toen we terugdachten aan het NK 3e divisie een week geleden in Dordrecht, want daar was het een heus ‘feestje’. Madelief was ingedeeld in baan 1 categorie Pupil 2 N2. Zij ving aan op het ‘gevreesde’ toestel balk. Het inturnen verliep niet geheel vlekkeloos, toch wist ze het hoofd koel te houden. Tijdens de wedstrijd had ze alleen wat last van wiebels, maar bleef keurig op de balk en zette een prima oefening neer. Én merkte ze na haar afsprong op: “Ik ben het hele seizoen niet van de balk gevallen”. Hoe knap is dat! De wiebeltjes nam ze een beetje mee naar vloer waar ze voor het eerst de bonus losse radslag turnde. Haar sprongenserie zag er prima uit, evenals de acrobatische series.

Schermafbeelding 2016-06-02 om 09.49.01We kregen al snel in de gaten dat het niveau van dit NK enorm hoog was. De ene mooie strakke oefening na de andere werd ons voorgeschoteld. Op sprong deed Madelief zeker niet onder voor haar tegenstanders. De ‘yurchenko’ techniek werd beloond met één van de hoogste scores. Tot slot de brug waar ze aan de rekstok een goede pendelkip met redelijk hoge opzwaai liet zien. Helaas was de eerste reuzendraai technisch niet in orde en telde niet mee. De twee volgende reuzen gelukkig wel. Voordat we aan de prijsuitreiking begonnen, waren we het er over eens dat Madelief een hele goede wedstrijd heeft geturnd en het maximale eruit heeft gehaald. Haar eindtotaal kwam op 51.516 punten en hiermee werd ze keurig 27e van Nederland.

Schermafbeelding 2016-06-02 om 09.53.39In de andere baan begon Jessy tegelijkertijd aan haar meerkamp en wel in dezelfde toestelvolgorde. Het was bewonderingswaardig dat Jessy hier überhaupt in actie kwam, want drie weken geleden werd zij aan haar blindedarm geopereerd. Dus genieten van deze wedstrijd was het hoofddoel en verder gewoon kijken hoe het gaat. Op balk begon ze sterk maar raakte de controle bij haar bruggetje voorover kwijt. Daarna volgde helaas nog een val. Vol goede moed door naar vloer waar ze een super arabier flikflak streksalto sprong. Mooi en ruim werken behoort tot één van haar specialiteiten en het is dan ook genieten om naar haar oefening te kijken. Jammer dat ze na haar overslag salto achteruit viel. De helft van de wedstrijd zat er al weer op en de sprong was het volgende toestel waarop ze turnde. Haar overslag en ‘yurchenko’ tot ruglig zagen er ondanks de minimale trainingsvoorbereiding prima uit.

Schermafbeelding 2016-06-02 om 09.55.01Tijdens haar brugoefening was het hard werken voor Jessy. Maar niet voor niets, de handstand was net voldoende en na haar 3 reuzen landde ze perfect na de streksalto af. Wij zijn trots op Jessy dat ze vandaag meegedaan heeft en zijn diktevreden met de resultaten. Haar puntentotaal van 50.766p was voldoende voor eenzelfde rangschikking als Madelief: 27e, wat een leuk toeval.

Een wedstrijdronde rust volgde, die de leiding maar meteen aangreep om te vergaderen. Na deze goede tijdsbesteding werd het wedstrijdprogramma voortgezet met de finale voor de junioren 2e divisie. Vera opende de competitie op brug waar ze niet helemaal gerust op was. Dit bleek achteraf niet nodig. Met een perfecte handstand losom handstand aan de lage ligger en handstand reus op de hoge ligger, tussendoor alleen een hapering in het wippertje, werd ze knap 3e op dit toestel. Vrolijk op weg naar balk. Het begin zag er sterk en zelfverzekerd uit, de mooie sprongenserie beloofde veel goeds. Totdat haar voet er niet goed opstond bij tiktak en ze niet kon afzetten. Met een val en het missen van een eis als gevolg. Ook de radslag voor haar hele schroef af ging niet naar wens maar ze
reageerde adequaat en wist alsnog een goede landing te maken. Op vloer was het weer genieten geblazen van haar optreden. Alle landingen waren raak en de recent toegevoegde nieuwe Schermafbeelding 2016-06-02 om 09.56.04sprongencombinatie zag er piekfijn uit. Een wedstrijd eindigen met een 2e plaats op een toestel is altijd lekker. Dik verdiend overkwam Vera dit door een huizenhoge tsukahara gehurkt tot stand te springen. Een beter slot kan men zich niet wensen. Vera en het trainersteam waren dik tevreden over de wedstrijd met drie perfect geturnde toestellen. De 45.750 p waren goed voor een mooie 15e plaats van Nederland.

Madelief, Jessy en Vera van harte gefeliciteerd met jullie mooie meerkamp resultaten!

zondag
De volgende dag waren we weer present omdat Jessy zich geplaatst had voor de toestelfinale vloer. Terwijl Madelief en Vera beiden reserve stonden en hoopvol aan de algemene warming-up begonnen. Gejuich steeg op toen er omgeroepen werd dat er een afmelding was bij de junioren brugfinale en Vera haar plaats in mocht nemen. Een onverwachte meevaller! ‘Helaas’ waren alle pupillen 2 turnsters aanwezig en bleef het voor Madelief bij de voorbereiding.

Schermafbeelding 2016-06-02 om 09.58.09Vera kwam als één van de laatste van de groep in actie en evenaarde haar brugoefening van de dag ervoor. Zelfs de jury gaf haar later een compliment daar alle handstanden 100% gehaald waren en dat hadden niet veel turnsters haar nagedaan. Maar was het voldoende voor een medaille? Tijd om daarover na te denken was er niet want Jessy moest aantreden op vloer. Wederom een mooie performance en deze keer slaagde haar overslag salto voorover helemaal. Dat haar stut 1/1 draai niet helemaal rond was mocht de pret niet drukken. Het is gewoon geweldig om hier mee te doen en zoals later bleek als 8e van ons land te eindigen.

Schermafbeelding 2016-06-02 om 09.59.46Vera kon inmiddels haar geluk niet op. Haar ouders op de tribune hadden alle cijfers nauwkeurig bijgehouden en seinden door dat Vera het op één na hoogste cijfers had behaald. Enkele minuten later nam Vera blij en dik verdiend haar zilveren medaille in ontvangst en genoot ze van de overwinningstune. Gefeliciteerd!

Schermafbeelding 2016-06-02 om 10.00.36

Wat een geweldige afsluiting van weer een mooi NK-weekend waar ook veel supporters bij aanwezig waren. Bedankt voor jullie aanmoedigingen, het heeft zeker bijgedragen tot het goede turnen.