Een week na de eerste competitiewedstrijd was het voor het Verplicht B team alweer tijd voor de tweede. Op 12 maart toogden we naar Nieuw-Lekkerland om daar onze eerste uitwedstrijd tegen Kracht & Vriendschap te turnen. Met slechts twee trainingen na de eerste wedstrijd achter de rug was dit best wel spannend voor de meiden, zeker omdat de balk- en vloeroefeningen nu toch echt zonder hulp geturnd moesten worden.

SAM_3362

Omdat Kracht & Vriendschap maar twee dikke matten in hun bezit heeft, was de indeling van de ronden ietsje anders dan we normaal doen: brug en balk in de eerste ronde, sprong en vloer in de tweede ronde. Dit is niet ontzettend ideaal omdat balk en vloer altijd het langste duren, en om die twee in dezelfde ronde te hebben is wat prettiger omdat je dan één korte en één langere ronde hebt. Soms is het echter roeien met de riemen die je hebt: op sprong hebben we sowieso twee dikke matten nodig, plus één onder de brug, dus die vlieger ging vandaag niet op.

De meiden wilden graag op de brug beginnen. Het inturnen ging goed, totdat de trainster van Kracht & Vriendschap kwam melden dat we niet, zoals we bij de training eigenlijk altijd doen, vanaf de dikke mat mochten beginnen. Toen kwamen de zenuwen even, want vooral Elisah en Sofie komen nauwelijks bij de lage ligger ook als de dikke mat er wel onder ligt, maar gelukkig konden we nog steeds gebruik maken van een plank om op af te zetten. Het kwam dan ook uiteindelijk wel goed: Sofie, Maud en Fiene turnden alle drie een strakke oefening en haalden een 12.65, een 10.95 en een 13.50 respectievelijk. Elisah, hoewel ze er keihard voor heeft gevochten, haalde helaas de borstwaartsom nèt niet, maar is met een duwtje in de rug toch nog bovengekomen. De jury heeft de borstwaartsom gelukkig wel als geturnd element gerekend, en Elisah kreeg alleen aftrek voor de val, waarmee ze op een uiteindelijke score van 10.50 kwam. Emke, Zoë en Emma zijn alle drie wat langer, dus zij hadden geen problemen met het feit dat er geen dikke mat meer onder de brug lag. Ondanks een val haalde Emke een hele mooie 11.60, door een goede opzwaai en een strakke buikdraai. Emma bleef zitten na de ophurk en scoorde een 12.95, en Zoë evenzo – zij werd op dit onderdeel zelfs derde van iedereen, met een 13.05.

Vervolgens gingen we naar balk. Vaak is dit één van de laatste onderdelen waar we op turnen tijdens een wedstrijd, en de zenuwen voor de balk willen de meiden nog wel eens parten spelen gedurende de rest van de wedstrijd. Op zich wel fijn om dat al uit de weg te hebben dit keer! Vorige week hadden we nogal wat vallen, en we hoopten die nu tot een minimum te beperken. De koprollen gaan elke training wel wat beter, maar een training is natuurlijk heel anders dan een wedstrijd. Jammer genoeg hadden we ietsje meer vallen dan vorige week – maar! Alle meiden zijn de oefening zonder hulp van de zijlijn doorgekomen. Met flink trainen zullen die koprollen uiteindelijk wel komen, en anders gaan we gewoon direct naar de radslag. Hebben we ook meteen een bonus te pakken! Zoë en Emma scoorden een 9.60 en een 9.85 respectievelijk door wat vallen. Elisah en Emke zaten allebei boven de tien met een 10.35 voor Elisah en een 10.80 voor Emke. Maud en Sofie zaten heel dicht bij elkaar met scores van 11.35 en 11.25 respectievelijk, en Fiene behaalde een nette 12.55.

De tweede ronde werd iets anders ingedeeld dan normaal. Omdat er in een Verplicht B team verschillende leeftijdscategorieën zijn die allen andere sprongen moeten maken, stelde de trainster van Kracht & Vriendschap voor om de meiden per leeftijd in te delen in plaats van per vereniging. Dit betekende dat Fiene, Sofie, Elisah en Maud eerst zouden springen terwijl Zoë, Emke en Emma eerst naar de vloer zouden gaan.

Bij een uitwedstrijd is het altijd wat spannend, omdat je nooit precies weet wat voor materialen de andere vereniging heeft. Hoe springt de plankoline, hoe stroef is de kast, is de dikke mat niet te hard om op te landen? Bij de brug hadden we hier al wat problemen mee omdat deze erg wiebelig was, en bij sprong was de plankoline toch iets minder verend dan die van DVO. Toch zit er niets anders op dan er het beste van de maken; dat werd twee keer zo hard springen dan normaal. Dat de meiden het toch heel goed hebben gedaan, zie je aan de scores: allemaal boven de 12.50, en Fiene zelfs boven de 13, met 13.125! Elisah had een mooie 12.50, Sofie een 12.75, en Maud zat Fiene op haar hielen met een sterke 12.90, dankzij haar goede spanning in de handstand.

Ondertussen op vloer was het inturnen met Elina goed gegaan. Het was een beetje rommelig, om zo met twee teams gemixt te turnen, maar uiteindelijk hebben we ons niet laten kennen. Emke en Zoë zaten ontzettend dicht bij elkaar: Emke behaalde een 12.85, Zoë net 5/100ste hoger: 12.90. Emma turnde een heel goede oefening, met twee strakke handstanden. Helaas had de jury besloten dat deze superhandstanden nog niet de bonus waard waren (wat me doet afvragen: krijgen we de bonus pas als we er een kopje thee bij kunnen drinken?), maar desondanks heeft ze een 13.10 gescoord.

Nu was het wisseltijd en zouden Sofie, Maud, Elisah en Fiene naar vloer gaan, en Emma, Zoë en Emke naar sprong. Op vloer ging het voor de jongere meiden weer goed. Maud en Elisah haalden allebei een 12.15, Sofie een 13.10 en Fiene een 13.85. Een mooie afsluiter, noemen we dat!

Als laatste was het dan tijd voor de Jeugd 1 meisjes om te springen. Ook zij hadden wat last van de stroeve plankoline, maar laten kennen hebben ze zich niet. Tijdens het inturnen vroeg Emke of ze perse de arabier moest trainen, of dat ze ook de overslag mocht doen, want de arabier vond ze zelf niet goed gaan. Hoewel Emke op de training vaker een overslag springt heeft ze dat nog nooit alleen gedaan, maar het kan nooit kwaad om eens iets geks te doen (al doen we dat meestal niet op een wedstrijd). Tijdens het inturnen heeft ze twee keer een overslag gesprongen, helemaal alleen, maar ze kwam wel op haar billen terecht in plaats van op haar voeten te blijven staan. Toch, omdat de andere meiden altijd wel goed springen, mocht Emke de overslag gewoon proberen tijdens de wedstrijd als ze dat wilde. Dat wilde ze, en raad eens? Twee keer een superoverslag en gewoon op haar voeten geland! Die score van 12.15 mag ze hartstikke trots op zijn, en de overslag houden we erin. Ook Zoë sprong weer twee mooie overslagen en scoorde met 12.60 net ietsje hoger. Emma’s arabier leverde haar een 11.10 op, en daarmee was de wedstrijd gestreden.

Moe doch trots op onze prestatie, was het nu wachten op de uitslag. DVO behaalde een totaalscore van 249.225 – 16 punten meer dan vorige week! –, maar helaas was Kracht & Vriendschap met 257.275 net iets beter dan dat wij waren. Sommige wedstrijden win je, sommigen verlies je. De meiden hebben er hard voor gewerkt en kunnen trots zijn op wat ze hebben neergezet. En Fiene is toch maar mooi eerste geworden van de hele bups, dus die kunnen we in onze zak steken.

Met veel dank aan Elina voor haar hulp, aan Mirjam en Lonneke voor het jureren, en de ouders voor hun support!