[vc_row][vc_column][vc_column_text]

TWEE DAGEN ¼ FINALES IN VOLENDAM

Het laatste weekend van de ¼ finales vond plaats in het pittoreske Volendam. Twee dagen lang, 5 wedstrijdrondes per dag, op twee banen tegelijk. Dat levert heel veel turnsters op in de 1e en 2e divisie.

 

dvo1Nadia was als eerste en enige aan de beurt op zaterdag 19 maart. Zij turnt in de categorie jeugd 2, 1e divisie en begon op haar minst favoriete toestel: sprong. Ze gooide al haar kracht in de strijd en probeerde hard te duwen om een hogere 2e fase tijdens haar overslag te creëren. Bij haar tweede sprong lukte dit veel beter. Op brug ging het wisselend. Goede hoge opzwaaien tegenover een nét iets te lage losom en handstand. Hier geldt hetzelfde als op sprong; de moeilijkheid moet omhoog om daadwerkelijk mee te strijden op deze toestellen. De balk en vloer zijn echter veel meer in het straatje van Nadia. Op balk was ze helemaal in haar element. dvo2Overtuigd van haar eigen kunnen zette ze een geweldige oefening neer met bruggetje flikflak en haar nieuwe afsprong: radslag salto met 1/1 schroef. Ook de jury was onder de indruk en gaf haar het hoogste cijfer van de wedstrijd op dit toestel! Deze lijn zette ze door op vloer waar ze duidelijk zin in had. Dit resulteerde in een topoefening met wederom een 1/1 schroef. Door de goede optredens in de tweede helft van de wedstrijd schoot ze omhoog in het klassement en werd ze knap 9e in dit sterke deelnemersveld. Chapeau!

dvo3De volgende dag zondag 20 maart, werden de wedstrijden voor DVO om 8.45 uur weer vervolgd en meteen in twee banen tegelijk. Instappers N2 Luna Olde Olthof en Nawal el Annouri in baan 1 en pupillen 1 N2 Jada Buntsma en Madelief Klooster in baan 2. Luna en Nawal startten op balk, altijd lastig. Gelukkig lieten zij zich hierdoor niet van de wijs brengen. Luna turnde een nette vlotte oefening. Nawal moest iets meer nadenken maar bleef ook keurig met alles staan. Respectievelijk een 1e en 2e plaats. Door naar vloer waar ze beiden optimaal presteerden. Luna en Nawal sprongen voor het eerst arabier dubbel flikflak en gesloten overslag. Met flair en opgeheven hoofd zag de oefening er super uit. Wederom een hoge klassering: 2e en 4e. Het inturnen op sprong verliep een beetje moeizaam daar er hogere matjes voor de plankoline lagen. Gelukkig waren de overslagen en arabier streksprongen tijdens de wedstrijd prima. Ook het laatste toestel, de brug, verliep geheel naar wens. Luna scoorde zelfs een bonus met haar hoge opzwaai. Nawal turnde strak en met mooie bolle houdingen. Goed voor een 3e en 4e plaats. De wedstrijd eindigde in een “sprookje”. Beiden mochten plaatsnemen op het podium! Luna op het hoogste schavot en Nawal op de 2e. Geweldig!

dvo4Gelijktijdig begonnen Jada en Madelief op vloer. Ze sprongen allebei voor het eerst arabier flikflak salto, …en hoe! Weer een bonus in “the pocket”. De oefeningen zagen er verder prima uit met hier en daar een enkel schoonheidsfoutje. Op sprong ging het helaas mis voor Jada. Na haar overslag weigerde ze twee keer met arabier flikflak, doordat ze niet goed uitkwam met haar aanloop. De keiharde waarheid volgde: een nul. Madelief kwam ook niet helemaal lekker uit met haar aanloop waardoor ze in de

dvo5

overslag de pegasus schampte. Na deze tegenslagen werd de wedstrijd voortgezet op brug. Madelief turnde achter elkaar door en had een primeur met haar 3 reuzen. Jada had zich knap hersteld en dat is een groot compliment waard. Ze liet zien dat ze een goede brugturnster is en presenteerde een topoefening met hoge opzwaaien en mooie reuzen. Knap gedaan. Als laatste wisten zij zich beiden keurig staande te houden op die smalle balk. Af en toe een wankeltje maar dat mocht de pret niet drukken. Het eindtotaal van Madelief was voldoende voor een mooie 9e plaats. Helaas had Jada te veel punten verloren op sprong en werd 21e.

dvo6In de volgende ronde verscheen Jessy de Jong ten tonele in de categorie pupil 2 N2. Zij opende haar wedstrijd op balk. Waar zij helaas twee vallen moest incasseren, maar desondanks een goede oefening neerzette. Gelukkig zag de jury dit ook. Haar vloeroefening was een genot om naar te kijken. De mooie houdingen kwamen goed tot z’n recht. De afgelopen tijd heeft Jessy veel tijd geïnvesteerd in haar streksalto en dat wierp duidelijk zijn vruchten af. Jammer dat de bonus in de stut handstand niet lukte waardoor de D-score (uitgangswaarde) zakte. Vervolgens sprong ze een mooie overslag over de pegasus en een strakke “yurchenko” tot ruglig op de mattenstapel. Dit leverde een 5e plaats op. Ze sloot haar optreden af met een nieuwe oefening aan de brugligger. De reuzen en streksalto af waren grandioos. Het wachten op het eindklassement was best spannend maar viel positief uit. Een keurige 10e plaats.

dvo7Intussen waren we in de middag beland. Tijd voor de eerste senioren wedstrijd 2e divisie met deelname van Jonna de Zeeuw en Fu-Cui Meijer. Het niveau bleek al gauw erg hoog en het beloofde een moeilijke klus te worden om een plaatsje voor de volgende ronde te bemachtigen. De brugoefening van Jonna verliep goed, mooie handstand en losom en door haar vechtlust kon ze na haar wippertje doorturnen. Ook Fu-Cui presteerde prima: ruime opzwaaien en een mooie streksalto ½ draai af. De balk ging helaas minder. Jonna had enkele grote wankels en een val. En Fu-Cui dvo8moest twee keer de balk verlaten maar turnde wel een hele mooie 1/1 pirouette met geheven been. Beide vloeroefeningen kwamen gelukkig veel beter uit de verf. Fu-Cui liet mooi gymnastisch turnen zien, wat één van haar kwaliteiten is. Jammer dat de landing na haar overslag streksalto niet lukte. Dat Jonna een kei is in moeilijke sprongen, was duidelijk te zien. Met overtuiging turnde ze een strakke oefening met perfecte landingen. De eerste overslag 1/1 draai van Fu-Cui op sprong was ruim en goed, bij de tweede moest ze een handje aan de grond zetten. Jonna beëindigde de wedstrijd met twee hele ruime tsukahara’s. Het zat er op en de uitslagen verschenen op het scorebord. Jonna eindigde op de 16e plaats en Fu-Cui op de 19e.

dvo9In de vierde wedstrijdronde stonden er drie turnsters van DVO op de deelneemsterslijst bij de junioren 2e divisie. Helaas moesten we Iris Mol afmelden omdat zij tijdens haar skivakantie ongelukkig ten val was gekomen. Daarom begonnen Karlijn Schouten en Vera Anröchte nu samen op sprong. Karlijn turnde twee ruime overslagen met 1/1 draai, één met een klein stapje en één met een grote stap na de landing. Ook de tsukahara’s van Vera waren huizenhoog en zij werden resp. 5e en 2e op dit toestel. Zij slaagden er tevens in goede brugoefeningen neer te zetten. Karlijn turnde sterk op de lage ligger, het was balen dat haar hand er af schoot. Toch vervolgde ze haar oefening knap. Vera liet na een sterk optreden een nieuwe afsprong zien: streksalto met 1/1 schroef. Ook behaalde ze nagenoeg haar handstand en losom tot handstand. Dit knappe staaltje werk leverde haar wederom een 2e plaats op. De balkoefening van Vera mag in tempo nog wat verbeteren maar was verder goed.

Alleen de dvo10arabier belandde naast de balk. Karlijn had meer moeite om op de balk te blijven en zij kreeg juist haast waardoor het er een beetje “rommelig” uitzag. Op vloer haalde Vera alles uit de kast. Met een mooie sprongenserie, goede acrobatiek en ruime bewegingen scoorde ze voldoende voor een verdiende 3e plaats. Karlijn steeg boven haar eigen kunnen uit in haar eerste serie, de 1/1 schroef was beter dan op de trainingen. Alleen de moeilijkheid van haar oefening is nog niet voldoende waardoor de uitgangswaarde aan de lage kant is. Vera was enorm verrast toen ze naar voren mocht komen om de gouden medaille in ontvangst te nemen. Grote klasse! Karlijn werd uiteindelijk 15e.

dvo11Als laatste stond er nog een seniorenwedstrijd 2e divisie op het programma. Wendy Rekkers en Mirthe Mampaey mochten nu de strijd aan gaan in deze sterke categorie. Zij begonnen op sprong waar Wendy het meteen spannend maakte door achteruit te vallen na haar eerste tsukahara gehoekt. Gelukkig revancheerde zij zich bij de tweede poging. De overslag 1/1 draai van Mirthe slaagde twee maal. Op brug verrasten ze door hoog in het toestelklassement te eindigen. Wendy werd 3e met een oefening die ze prima door turnde maar nog wel kleine verbeterpunten heeft. Mirthe had pech met de jurering die een gehaalde losom handstand niet meetelde. En bij haar afsprong moest ze alles op alles zetten om te blijven staan. Maar niet voor niets; keurige 5e plaats. Wendy had een hele sterke balkoefening; strak, vlot en met nieuwe afsprong: radslag salto 1/1 schroef (4e plaats).

Mirthe bleef ook knap op de balk, ze kreeg alleen haar sprongenserie niet voor elkaar dvo12maar maakte dit weer goed met een super radslag salto 1/1 schroef af. Op vloer mocht Mirthe als eerste van de twee aantreden. Ze deed dit met verve. Een hele goede oefening met perfecte landingen na haar acrobatiek en een schitterden pirouette met geheven been. De oefening van Wendy zag er ook netjes en ruim uit, wel had ze moeite met het neerkomen na haar series. Maar de vreugde na het behalen van haar overslag streksalto overheerste. De lange wedstrijddag werd beëindigd met het bekendmaken van de uitslag: Wendy belandde zeer knap op de 4e plaats. En voor Mirthe kwam de 10e plaats als een verrassing.

Turnsters, van harte gefeliciteerd. We zijn trost op jullie allemaal.

We wensen Nadia, Luna, Nawal, Madelief, Jessy, Vera, Wendy en Mirthe heel veel succes op de landelijke ½ finales die in april en mei plaats zullen vinden.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]