TURNSELECTIE TURNT IN DE HOOFDSTAD

16-01-2016Januari 2016 gaat de boeken in als een zeer drukke maand voor de turnselectie van DVO. Op zaterdag 16 januari waren er wederom District Wedstrijden en voor de 1e divisie turnsters Fabiënne Medaets, Cheyenne Lentze en Nadia Tito was dit hun eerste krachtmeting van dit wedstrijdseizoen. Zij turnden in dezelfde wedstrijd op drie verschillende plaatsen, weer een geheel nieuwe ervaring, ook voor de trainers.

Fabiënne is instapper en vond het enorm spannend in zo’n grote zaal met zoveel publiek en turnsters, maar had dit goed onder controle. Dit bleek wel uit haar sprong, die strak en ruim was. Meteen een 3e plaats op dit toestel; een goed begin is het halve werk. De grote vraag op het volgende toestel, de rekstok, was: gaan de reuzen lukken? Jawel hoor, en hoe! Het leek alsof ze vanzelf gingen. Die ene tussenzwaai in haar oefening kon de pret niet drukken en Fabiënne werdkeurig 3e op rekstok! Op balk was ze zeer geconcentreerd waardoor het tempo wat verloren ging. Haar vechtersmentaliteit zorgde er echter voor dat ze op de balk bleef en een prima oefening neerzette. Blij en wat meer ontspannen ging ze op weg naar haar laatste optreden. Op vloer liet ze zien dat ze over een mooie uitstraling beschikt en dat ze gewoon een arabier met drie flikflakken kan. Chapeau!

Cheyenne begon op sprong in de andere baan en moet als jeugd 1 turnster twee keer over de pegasus springen. Zij liet er geen gras over groeien en bond meteen de strijd aan. Hoewel ze de afgelopen weken niet optimaal heeft kunnen trainen als gevolg van een enkelblessure, sprong ze de sterren van de hemel. De hoogste score van de wedstrijd! Op de enkele brugligger volbracht ze haar oefening netjes, alleen de pendelkip handstand verdient nog wat extra aandacht op de training. Na de drie reuzen volgde een hoge streksalto af, goed voor een 3e plaats. Vaak heeft ze moeite met haar lichaamsspanning op de balk, maar deze keer gelukkig niet. Met een nette oefening als gevolg, inclusief flikflak. Jammer dat ze na een prima hele pirouette toch de balk even af moest. De jury beloonde haar terecht met een mooi cijfer en wederom een 3e plaats. Haar vloeroefening was ook verrassend: een mooie streksalto, overslag salto en losse overslag losse radslag omgeven door keurig gymnastisch werk. De derde 3e plaats op vloer was een feit.

16-01-2016-2Nadia Tito die als gevolg van een promotie haar opwachting maakte in de 1e divisie begon bij de categorie jeugd 2 op vloer. Zij mist hier nog een beetje “springbenen” maar turnde een stabiele oefening. Haar flikflak streksalto was zelfs beter dan op de training. Sprong ging haar goed af. Zeker haar eerste overslag was ruim. Helaas verliest ze hier terrein omdat de moeilijkheidswaarde van deze sprong niet hoog is. Op haar brugoefening kan ze terecht trots zijn, mede door de goede losom en pendelkip handstand. Nu hard aan de slag met het vluchtelement wat op dit niveau in de eisen gevraagd wordt. Voor het laatste toestel balk had ze de opdracht meegekregen wat minder gehaast te turnen. Ze slaagde hier zeker in het begin goed in. Resultaat: een prima oefening met 1 val en een 5e plaats.

Terwijl de hagel op het sportcomplex kletterde, sloten wij de wedstrijd met een heel goed gevoel af. Fabiënne en Nadia werden knap 6e en 8e, terwijl Cheyenne het zilver in ontvangst mocht nemen. Met de wetenschap dat zij zich alle drie geplaatst hebben voor de landelijke 1/8 finale in februari te Amsterdam, kunnen we spreken van een mooie start voor DVO in de 1e divisie!

Na een wedstrijdronde rust verschenen de junioren en senioren in de tweede divisie ten tonele. Vera Anröchte en Karlijn Schouten openden op sprong. Helaas kon Iris Mol niet meeturnen, daar zij geveld was door griep. Wel moest zij aanwezig zijn om te presenteren, een vereiste van de bond om door te kunnen stromen naar de landelijke wedstrijden (zij had zich namelijk al weten te plaatsen op de eerste District Wedstrijd). De tsukahara’s van Vera waren hoog met een klein stapje. Resultaat: een mooie 3e plaats en een minimaal verschil met nummer 1. De overslagen 1/1 draai van Karlijn zagen er ook prima uit. De hoogste score was voor de tweede uitvoering. Een nette 7e plaats.

De brug verliep echter wat minder in het geval van Vera, ze miste de overtuiging en had de pech dat haar leertje los schoot tijdens de reus. En uiteindelijk nog een val met de landing. Jammer, want juist op de training groeit ze in meerdere opzichten. Karlijn deed wat van haar verwacht werd en sloot haar oefening af met een goede streksalto.

Vera had moeite haar motivatie terug te vinden en dat had z’n weerslag op de balk. Ze turnde een nette oefening met 1 val, maar straalde wat weinig zelfvertrouwen uit. Ook Karlijn presteerde niet optimaal. Wel een goede radslag arabier, maar ook meerdere grote wankels en een val.

16-01-2016-3Op vloer herstelde Vera redelijk. Een nette oefening met streksalto 1/1 schroef zorgde voor een goede afsluiting. Karlijn sprong voor het eerst een hele schroef, jammer dat de afwerking van meerdere elementen wat te wensen overliet.

De senioren Fu-Cui Meijer, Jonna de Zeeuw, Mirthe Mampaey en Wendy Rekkers kwamen in actie in de andere baan (met de kanttekening dat Jonna alleen deelnam aan brug en balk vanwege een lichte knieblessure). Het eerste toestel bracht geen geluk. Niemand wist op de balk te blijven. Mirthe wist de schade enigszins beperkt te houden, gevolgd door Fu-Cui. Wendy had duidelijk geen “balkdag” en de altijd nuchtere Jonna presteerde minder goed dan we van haar gewend zijn.

16-01-2016-4Op vloer moest het dan gebeuren en daarin slaagden ze gelukkig wel. Mirthe en Wendy sprongen beiden een nieuwe serie en vervulden hiermee weer een eis. Een knappe prestatie op dit niveau. Fu-Cui liet zien wat goede landingen zijn en blonk uit in netheid.

Met een beter gevoel werd de wedstrijd voortgezet op sprong, waar Mirthe twee super strakke overslagen met 1/1 draai sprong. Fu-Cui die deze sprong op de training een beetje kwijt was, wist ze nu tot een goed eind te brengen. Ook Wendy liet zien dat dit een toestel is wat haar zeker ligt en sprong goede tsukahara’s.

16-01-2016-516-01-2016-6Op het laatste toestel brug kwam Fu-Cui goed tot haar recht. Ze maakte geen fouten en had een super afsprong. De andere drie lieten hier en daar wat belangrijke steken vallen. Handstanden werden niet gehaald en landingen waren moeilijk. Gelukkig wist Jonna het tweede deel van haar oefening wel goed af te sluiten.

Zoals u begrijpt geen top wedstrijd voor zowel de junior- als de seniorturnsters, maar ook dat hoort bij sport. Desalniettemin hebben zij zich knap allemaal weten te plaatsen voor de landelijke ¼ finales die in maart plaats zullen vinden.

Vanaf deze plaats willen wij alle turnsters van harte feliciteren en veel succes wensen in het landelijk circuit.