Het tweede halve finale weekend vond dichtbij plaats, namelijk in Bergschenhoek. Een fijne bijkomstigheid voor onze turnsters uit de N1, N2, N4 en 2e divisie die hier ingedeeld waren.

turnen1

Zaterdagmorgen 16 april, mocht Fabiënne Medaets als eerste starten in de categorie instap N1 en wel in de ideale wedstrijdvolgorde: Sprong, brug, balk, vloer. Haar overslag over de pegasus was ruim en met een goede landing, ook de arabier flikflak verhoging op mocht er wezen. Ze werd keurig 6e op dit toestel met slechts 0.166 p minder dan de nummer 1.

Dat ze er zin in had bleek wel op de rekstok, ze begon zelfs iets te vroeg met haar oefening. Een mooie horizontale opwaai werd gevolgd door drie reuzen. Na deze geslaagde oefening stond de balk op het programma, waar een nieuwe bonus geshowd ging worden: handstand tot spreidhoeksteun. En deze ging super goed, weer 0.3 p extra in “the pocket”. Haar sprongen mogen nog wat wijder en hoger, maar al met al een goede oefening met wéér meer tempo. Het laatste toestel diende zich al weer aan. Op vloer voelt ze zich als een vis in het water. Alles lukte en dat resulteerde in een puik optreden met een mooie sprongenserie en keurige hele pirouetten. Drie cijfers boven de 13 punten en één ruime 11, leverde totaal 52.067 p op, goed voor een mooie 10e plaats. En nog belangrijker: deelname aan het NK op 4 juni in Tilburg.

turnen2

Later die dag was het de beurt aan senior turnster Mirthe Mampaey. In deze 2e divisie wedstrijd waren slechts 9 tickets te verdienen voor het NK. Een zeer lastige opgave dus. Ook zij turnde als eerste op sprong waar het inturnen iets beter ging dan de wedstrijdsprongen. Maar met haar minimale trainingsarbeid door lichte knieblessure toch dik tevreden. Haar brugoefening was hard werken, na haar losom handstand viel haar wippertje enigszins stil. Zij wist knap en puur op wilskracht door te turnen. Haar afsprong ondersprong salto voorover was één van de weinigen die we te zien kregen en landde keurig tot stand. Mede door haar hoge D-score een nette 8e plaats op brug. Op de training turnt ze feilloos turnen3meerdere balkoefeningen achter elkaar, op wedstrijden is dit altijd anders door de spanning die om de hoek komt kijken. Echter deze keer slaagde ze erin om meer te genieten. De enkele wankelingen leken dan ook minder erg. Deze uitstraling wist ze bij vrije oefening op vloer vast te houden. Mooie sprongen en acrobatische series vielen ons ten deel. Met als beloning een knappe 9e plaats. Met een eindscore van 44.200 p werd Mirthe 16e in dit sterke deelneemstersveld. Niet voldoende voor doorstroming maar wel een zeer tevreden gevoel over deze wedstrijd, die voor Mirthe nog een extra lading had. Volgend seizoen gaat ze studeren in Eindhoven en dit was dus haar laatste landelijke wedstrijd. Gelukkig nemen we nog niet helemaal afscheid haar.

turnen4

De volgende dag waren we in de tweede wedstrijdronde weer present voor de optredens van Nawal el Annouri en Luna Olde Olthof bij de instap N2. Zij turnden tegelijkertijd maar in verschillende banen, weer een geheel nieuwe ervaring. Nawal begon op rekstok met één van haar beste oefeningen ooit. Haar opzwaai voor de buikdraai was nagenoeg horizontaal en haar zwaaien waren in de juiste houdingen. Een knappe 4e plaats. Op balk dacht ze goed na en was ze keurig gespannen. Slecht een paar kleine wankelingen in een prima oefening. Haar vloeroefening ging echter iets te enthousiast van start, ze had zoveel vaart na haar arebier dubbel flikflak dat ze buiten de lijnen belandde. Gelukkig herpakte ze zich goed en maakte de oefening netjes af. Helaas werden er twee bonussen niet meegeteld. Tot slot nog sprong waar ze na haar overslag alleen een klein hupje had. De landing van de arabier streksprong was echter een beetje wiebelig.

turnen5

Luna was in de andere baan met flair gestart op vloer. Na haar keurige sprongenserie had ze wat moeite met haar ½ pirouetten. Daarna ging ze weer sterk verder. En werd beloond met een mooie 5e plaats. In de voorbereiding op haar sprong had ze wat moeite zich te concentreren. Het is ook een groots gebeuren met veel publiek en dat heeft zeker impact. Tijdens haar wedstrijdsprongen was hier gelukkig weinig meer van te merken. De rekstok is één van haar sterkste toestellen. Ook deze keer liet ze een prima oefening zien maar wel hier en daar wat ontspannen. Toch leverde het haar een 6e plaats op. Haar laatste oefening turnde ze op de balk waar in het eerste deel een paar kleine wankels zaten. Daarna werd het strakker en met meer overtuiging.

turnen6

De wedstrijd was gestreden, Nawal en Luna mochten samen opmarcheren voor de einduitslag. We hadden inmiddels al geconstateerd dat het niveau van alle instappers erg hoog was. En er stroomden slechts 8 meisjes uit elke baan door naar het NK. Nawal en Luna hadden beiden een goede wedstrijd gedraaid, dus het kwam best hard aan toen ze hoorden dat het net niet voldoende was. Luna werd 9e en staat reserve voor de meerkamp. Nawal werd keurig 11e. We zijn enorm trots op deze jonge kanjers.

DVO foto image 1In onze laatste halve finale ronde werd er gestreden in de 3e divisie, waar Suzanne van der Net, Cato Zijderveld en Marit Boon uitkwamen in de categorie Jeugd 1 N4. Met de wetenschap dat er ook hier slechts 10 NK plaatsen beschikbaar waren voor de 24 deelneemsters, wisten we op voorhand dat het enorm spannend zou worden. Op vloer gaven Suzanne en Marit meteen hun visitekaartje af. Suzanne turnde veel ruimer en strakker dan voorheen, ook haar sprongen zagen er beter uit. Dit heet pieken op het juiste moment en meteen een 2e plaats. Marit had in de voorbereidende trainingen al het nodige zelfvertrouwen opgebouwd en dat zagen we hier zeker terug. Een geweldige oefening met perfecte landingen: 1e plaats! Cato had helaas een wat mindere start. Haar oefening was op zich prima maar haar stut handstand ½ draai ging fout en daar baalde ze zelf erg van.

Vervolgens sprongen zij alle drie ½ in ½ uit over de pegasus en met succes. Er zijn nog wat verbeterpunten met indraaien en landingen maar dik tevreden voor nu. Enthousiast gingen ze op weg naar brug waar Cato mocht beginnen. Zij turnde keurig haar oefening door en sloot af met een hoge streksalto. Marit wist elke opzwaai horizontaal te maken en dat is een compliment waard. Suzanne leverde iets ingehouden een nette oefening af en ook haar afsprong slaagde prima.

Zoals zo vaak wordt een wedstrijd beslist op balk, dus het ging erom zo weinig mogelijk fouten te maken. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Marit had wat moeite met de bonussen en de jury was vrij streng maar wel rechtvaardig. Het mondde uit in een goede oefening, maar lage D-score daar diverse elementen niet waren meegeteld. Dat Suzanne goed in haar vel zat bleek wederom op balk. Keurige radslag en handstand in een stabiele oefening. Als laatste mocht Cato laten zien dat dit haar beste toestel is. En dat deed ze met verve. Vooral acrobatisch zag het er top uit. De paar wankels mochten de pret niet drukken en ze zette de hoogste score op balk neer!

turnen8

Een wedstrijd met extra veel spanning want het NK 3e divisie wordt georganiseerd door DVO op de Sportboulevard en daar willen ze natuurlijk graag aan deelnemen. Gelukkig plaatsten ze zich alle drie! Marit en Suzanne kregen geheel verrast en dik verdiend de zilveren en bronzen medaille omgehangen. Cato eindigde netjes op de 9e plaats. Daarnaast mogen Marit en Suzanne ook deelnemen aan de toestelfinale vloer in Dordrecht en Cato aan de toestelfinale balk.
Wat een geweldige afsluiting van dit mooie weekend.

Alle turnsters nogmaals van harte gefeliciteerd!