Missie geslaagd in Nieuwegein

Na een aantal voorrondes diende zich zondag 8 april de eerste halve finale aan voor de 2e divisie turnen in Nieuwegein. Deze kwalificatie wordt vooraf vaak gezien als de spannendste; de beste turnsters zijn over en zij strijden allen voor een plaatsje op het Nederlands Kampioenschap van 2 juni a.s. in Tilburg. Luna Olde Olthof en Jonna de Zeeuw waren door de KNGU op deze halve finale ingedeeld en slaagden beiden knap in hun missie.

Luna was als eerste aan zet bij de Pupillen 2 N2. Al bij het inturnen zagen we dat het niveau erg hoog was. De bonussen vlogen ons letterlijk om de oren. Daar Luna deze bonussen nog niet op alle toestellen turnt, was het zaak zo foutloos mogelijk te turnen. Op sprong lukte dit ruimschoots. Met een mooie ruime overslag en een hele goede ‘yurchenko’ tot ruglig heeft zij er alles uitgehaald wat er in zat. Ook haar brugoefening zag er prima uit; wel hadden de opzwaaien iets hoger gekund. Ze behaalde een prima cijfer; echter met de wetenschap dat zij geen reuzen turnt, waardoor haar uitgangswaarde 0.9 p lager ligt.

Helaas leek haar focus op de wedstrijd iets te zakken, mede door haar zware verkoudheid waar ze behoorlijk last van had. En dat is iets wat je op balk niet kunt gebruiken. Het inturnen verliep niet vlekkeloos, vooral de acrobatiek baarde ons zorgen. Door haar enorme vechtlust wist ze de schade in haar wedstrijdoefening beperkt te houden tot 1 val. De acrobatiek bleek inderdaad het struikelblok, maar de gymnastische gedeelten waren gelukkig nagenoeg perfect. Waarvoor onze complimenten. Haar vloeroefening ging redelijk; geen echte missers, maar we misten wel haar befaamde uitstraling. Ze turnde knap voor het eerst arabier flikflak streksalto, waarmee ze 0.3 p extra in de wacht sleepte. Tijdens de wedstrijd stond ons af en toe het zweet in de handen, want ze schommelde rond de grens van doorstroming naar het NK. De opluchting was groot toen we uiteindelijk een 17e plaats op het digitale scorebord zagen verschijnen. Net voldoende voor het felbegeerde NK-ticket: Doel behaald! Luna, van harte gefeliciteerd. Je behoort tot de 36 beste Pupil 2 turnsters van Nederland!

Na twee wedstrijdrondes rust en wisseling van de wacht, was het de beurt aan senior turnster Jonna die startte op het toestel brug. Je kon duidelijk zien dat we al weer verder in het seizoen zijn; haar oefening begint steeds ‘makkelijker’ te lopen. Op wat hele kleine schoonheidsfoutjes na, turnde ze een super oefening en de jury beaamde dat. Jonna is een hele stabiele turnster en altijd zeer geconcentreerd, dé ideale ingrediënten voor op balk. Ook deze keer stond ze als een huis en turnde ze haar bruggetje flikflak en salto achterover alsof het geen moeite kost…. Alleen haar wisselspagaatsprong wist ze niet naar de 180 graden te trekken, later vertelde ze dat de afzet scheef was, dus meer zat er niet in.

Door naar haar vloeroefening, waarin zij drie acrobatische series springt, wat veel energie vergt. Bij haar arabier flicflak streksalto met hele schroef had ze zelfs vaart te veel en kaatste ze fors naar achteren, gelukkig nog net binnen te lijnen. Ook haar tweede serie was niet optimaal, maar bracht ze wel tot een goed eind. Al met al een redelijk vloeroefening, maar met de wetenschap dat hier nog winst te behalen valt. De wedstrijd zat er al weer bijna op. Het laatste toestel, de sprong, kondigde zich aan. Hier zat Jonna nog in twijfel of ze een tweede sprong zou springen om zo in aanmerking te komen voor de toestelfinale sprong. Zij zag hier uiteindelijk van af en dat betekent dat je dan maar 1 keer mag springen; één van de nieuwe regels die dit seizoen ingevoerd is. Jonna sprong een geweldige tsukahara gehurkt die haar een hoog cijfer voor haar meerkamptotaal opleverde. Dat totaal was 45.433 p, waarmee ze knap op een 6e plaats eindigde. Jonna, ook jij van harte gefeliciteerd met je NK ticket!