Een lach en een traan op de halve finale

Zaterdag 14 april vond er wederom een halve finale turnen dames 2e divisie plaats. Deze keer niet echt in de buurt. De reis ging naar het Groningse Leek waar de plaatselijke vereniging TIGA Gymnastics mede deze wedstrijd organiseerde. Als gevolg van kruisplaatsing vanuit de kwartfinales was DVO hier met twee turnsters aanwezig: Madelief Klooster in de categorie jeugd1 N3 en seniorturnster Wendy Rekkers. Twee wedstrijden die totaal verschillend eindigde…..

Halverwege de middag begon Madelief aan haar strijd om een NK-ticket: het hoogste doel van het seizoen. Enigszins gehinderd door een kleine blessure sprong ze toch een keurige ½ in ½ uit over de pegasus, waarbij het verschil tussen de 1e en 2e uitvoering minimaal was. Op brug is het altijd zaak voor haar om zo foutloos mogelijk te turnen. Doordat Madelief nog niet alle bonussen beheerst, is het gunstig als ze de basisoefening technisch goed uitvoert. Ze voldeed hier prima aan; de opzwaaien mogen nog iets hoger maar de streksalto af was beter dan tijdens het inturnen. Tevreden werd er doorgedraaid naar het toestel balk. Hiervoor is Madelief de week voorafgaand aan de wedstrijd nog extra komen trainen, want ze was niet helemaal gerust op haar arabier. Dit wierp zeker zijn vruchten af; slechts enkele kleine wankels waren te bespeuren in haar oefening inclusief een super goede arabier. En dat leverde haar een dusdanig hoog cijfer op dat zij zich plaatste voor de toestelfinale balk op het NK van 2 juni a.s. in Tilburg.

Vervolgens sloot ze haar optreden af met een keurige vloeroefening. De voorzichtigheid die ze met inturnen nog toonde was gelukkig op de wedstrijd geheel verdwenen. Vooral het grondstukje en de kleinacrobatiek zag er strak uit. Al snel na het bekend maken van het laatste cijfer, verschenen op het digitale scorebord de eindtotalen. En dat van Madelief bleek meer dan voldoende om door de stromen naar het Nederlands Kampioenschap. Ze behaalde 52.908 p en werd daarmee 6e! Van harte gefeliciteerd.

Wendy moest de hele dag wachten voordat ze in actie mocht komen. Dat is altijd lastig; je moet een balans vinden tussen niet te veel inspannen en toch actief blijven. Enfin, iets na 18.00 uur startte uiteindelijk haar warming-up. Waarna ze op vloer de wedstrijd aanving. In haar oefening turnde ze succesvol twee nieuwe stukjes om zo haar uitgangswaarde te verhogen. Ook de rest verliep goed, alleen verloor ze wat tienden door niet stabiel te landen na haar acrobatische series. Op sprong heeft zij twee verschillende sprongen uitgevoerd om zo mee te dingen naar de toestelfinale. De eerste sprong, de tsukahara gehoekt, was het belangrijkste want deze telt mee voor de meerkamp. Gelukkig viel deze score ook hoger uit. Tot nu toe een goede wedstrijd….

Helaas kwam haar harde werken op de trainingen er niet uit op de volgende twee toestellen. Op brug moest ze een val incasseren na haar losom handstand; toch wist zij knap haar oefening goed af te ronden. Maar het missen van een eis en een val heeft zijn weerslag op het cijfer en dat kan je je op zo’n wedstrijd niet permitteren. Wellicht had dit zijn weerslag op de balk, waar haar optreden niet standvastig was. Zij turnt verschillende moeilijke acrobatische elementen, zoals bruggetje flikflak, salto achterover en losse radslag. Dat is een hele prestatie. Helaas belandde de losse radslag naast de balk. En eigenlijk weet je het dan al…. De kansen op een NK-ticket zijn voorbij. Dit kwam hard aan, zeker omdat Wendy een hardwerkende en stabiele turnster is. Ze eindigde op de 20e plaats. Waar we uiteraard trots op zijn, want in het hele traject heeft Wendy vele turnsters achter zich gelaten en stond ze toch maar mooi op de landelijke halve finale 2e divisie!