Jada turnt NK 1e divisie in Almelo

Na een jaar hard trainen en vele voorbereidingen turnde Jada Buntsma zaterdag 9 juni haar NK in Almelo. Aan het begin van het seizoen werd de keuze gemaakt voor Jeugd N2, een categorie die zou leiden naar de 1e divisie. Een hoog niveau dat veel trainingsarbeid vereist; Jada ging dan ook 5 dagen per week trainen, waarvan op 1 dag zelfs twee keer. Haar passie voor de sport is haar grote drijfveer, wat uiteindelijk resulteerde in een meerkamp finale op het NK en een toestelfinale brug.

In de grote IISPA sporthal, waar de temperatuur onaangenaam hoog was, begon Jada rond een uur of twee aan haar vloeroefening. Een pittige oefening met vier acrobatische series, dus dat vergt veel kracht en conditie. Ze wist ze allemaal goed te turnen, maar stuiterde wel na de landingen steeds omhoog. Dit kwam deels door de vloervering die veel sterker is dan in onze ‘eigen’ turnhal. Ze profiteerde hier echter ook van, want haar gymnastische sprongen kwamen goed uit de verf. Tevreden werd er doorgedraaid naar sprong, waar Jada een ½ in ½ uit over de pegasus springt. Ze heeft de aanwijzingen die ze tijdens het inturnen van de leiding kreeg, goed toegepast in de wedstrijdsprong. En de jury was haar goed gezind; ze kreeg een mooi cijfer. Vervolgens mocht ze aan de slag op haar favoriete toestel: de brug. Dat betekent in deze categorie een enkele brugligger, volgend jaar wordt de overstap naar de ongelijke brug gemaakt. Bij de jeugd N2 mag je de keuze maken uit twee oefeningen en Jada turnt de moeilijkste met als uitdaging de bonussen. De handstanden, losommen en reuzen vliegen je letterlijk om de oren en het lukte Jada om twee bonussen te verzilveren. Een super oefening en een goede voorbereiding op de toestelfinale van morgen….

Dat een wedstrijd anders is dan een training, werd weer eens bevestigd op balk. Thuis draait Jada de ene balkoefening na de andere zonder val, maar op een NK is het toch iets anders. Het zat haar niet mee… na een goede start kwam de klad erin: drie vallen. Jammer want hierdoor zakte haar eindtotaal met 3 punten. Als we alles samenvatten, kunnen we vaststellen dat Jada drie toestellen heel erg goed heeft gedaan en daar kan ze ontzettend trots op zijn. Ze werd 20e van Nederland en dat is een mooie prestatie op dit hoge niveau. Gefeliciteerd!

Een dag later turnde Jada wederom een kei van een brugoefening. Ditmaal op de toestelfinale, waarin de 8 beste brugturnsters van Nederland het tegen elkaar opnamen. Het leek haast een kopie van haar meerkamp optreden; 2 bonussen geteld, mooie losommen en reuzen én een afsprong meteen tot stand. Het oogde zelfs nog iets strakker en dat leverde Jada een hele mooie, knappe 5e plaats op. Chapeau!

Supporters bedankt voor jullie aanmoedigingen vanaf de tribune, dit werkt altijd extra motiverend.