Jada en Cato turnen op laatste halve finale

Terwijl het kwik buiten ruim boven de 20 graden steeg, werden in Alkmaar op 21 en 22 april de laatste halve finales turnen dames afgewerkt. Het mooie, ruime en moderne sportcomplex stond zaterdag in het teken van de 1e divisie en zondag van de 3e divisie. De turnselectie van DVO bestaat uit turnsters die uitkomen in de 1e, 2e en 3e divisie, dus ook wij waren twee dagen van de partij.

Jada Buntsma mocht zaterdag starten in de categorie Jeugd 1 N2 (1e divisie), waar het groepje op ieder toestel uit 3 of 4 turnsters bestond. Het beloofde een snelle wedstrijd te worden, die onverwachts een spannende wending kreeg…

Jada turnde een prima vloeroefening, waarin de vier acrobatische series allemaal lukte. Petje af, want in de voorbereiding kon zij deze series door een zere knie niet allemaal turnen. Tevreden met het resultaat werd er doorgedraaid naar sprong, waar een ½ in ½ uit op de planning stond. Helaas ging dit bij de eerste poging mis; door te starten met haar verkeerde been in de aanloop kwam zij niet uit bij de plank, met een weigering als gevolg. En volgens het juryreglement betekent dat een ‘0-sprong’. Gelukkig slaagde haar tweede poging super goed. Daar het gemiddelde van de twee sprongen telt voor de eindscore, zijn hier toch kostbare punten verloren gegaan.

Jada herstelde knap en liet vervolgens op brug zien dat ze daar helemaal in haar element is. Ze turnde twee zuivere losommen tot handstand en ook de andere elementen mochten er wezen. De jury was het daar dik mee eens, waardoor ze op dit toestel een ticket voor de toestelfinale verdiende. Chapeau! Nog voordat ze aan haar balkoefening moest beginnen, kwam het besef dat ze voor een NK-meerkamp-ticket wel een puntentotaal boven de 40 moest behalen. Wat inhield: geen grote fouten maken op balk. Gelukkig ging dit alles aan Jada voorbij. Ze bleef keurig op de balk, wel met enkele wankels maar de druk was van de ketel. Haar puntentotaal was ruim voldoende en dus mag ze op 9 juni a.s. deelnemen aan de Nederlandse Kampioenschappen te Almelo. Van harte gefeliciteerd!

De volgende dag verscheen Cato Zijderveld ten tonele bij de junioren 3e divisie. We wisten van te voren dat dit een zware kluif zou worden, want slechts 6 van de 20 turnsters zouden doorstromen naar het NK. Maar het feit dat Cato hier al stond was iets om trots op te zijn. Ze begon op brug waar ze een goede oefening liet zien, maar waarin de losom wel wat aan de lage kant was. Helaas keurde de jury ook haar opzwaaien niet goed en dat was een enorme domper. Haar balkoptreden verliep prima met mooie sprongen, goede arabier, bruggetje en tiktak. Jammer van de flinke wankel na de 1/1 pirouette, die de jury haar wel erg zwaar aanrekende. Dat is altijd het lastige van een jurysport.

Het volgende toestel kondigde zich al weer aan: de vloer. Hier zette Cato werkelijk alle puntjes op de i. Vooral haar pirouette met geheven been was er een om in te lijsten. Maar ook de acrobatische series gingen nagenoeg perfect. Kortom een hele mooie oefening! Als laatste werd er over de pegasus gesprongen. Hier verliep het inturnen niet geheel vlekkeloos. Ondanks het meetlint dat altijd gebruikt wordt om goed uit te komen met de aanloop, kwam ze steeds met haar verkeerde been voor de plank uit. Na enkele aanpassingen was het probleem verholpen en turnde ze een hele ruime ½ in ½ uit. Door de laatste twee toestellen klom Cato behoorlijk in het klassement en werd ze uiteindelijk keurig 12e. Proficiat.