Zaterdag 5 maart was het zo ver: de eerste competitiewedstrijd van het Verplicht B team. Voor de helft van het team extra spannend, omdat dit hun allereerste competitiewedstrijd ooit was. Gelukkig viel het naar hun eigen zeggen mee met de zenuwen.

Deze wedstrijd streden we tegen het team van GVM Meerkerk; zij turnden met zes meisjes, wij met zeven. Omdat het een uit-wedstrijd voor GVM was, mochten zij kiezen waar ze begonnen, en dat was brug. Voor ons werd het dus sprong, wat altijd wel een rustig begin is van de wedstrijd.

Fiene, Sofie, Elisah en Maud, als pupil 1, sprongen alle vier een handstand-platval op verhoogd vlak. Dat verhoogde vlak moet minimaal 90 cm hoog zijn, maar we springen op de training eigenlijk altijd op 1.10 meter omdat de meiden dat makkelijk kunnen halen, dus dat deden we vandaag ook gewoon. De resultaten waren er naar: allemaal behaalden ze een gemiddelde score van boven de 12.00, en Fiene haalde zelfs een 13.05! De jeugd 1 meiden, Emma, Emke en Zoë, konden kiezen tussen een overslag of een arabier over een volledige kast. Zoë ging voor de overslag, Emma en Emke deden vandaag liever nog een arabier. Maar die overslag alleen zit er goed aan te komen, daar maken we ons geen zorgen over. Alle drie behaalden ze een mooie score tussen de 11.00 en de 12.00, om trots op te zijn! Onze totaalscore op sprong was dan ook een nette 62.95. Dat is lekker om de spits mee af te bijten.

Na sprong was het ons de beurt aan brug. Ook hier zijn de oefeningen veelal geen probleem, en de meiden beginnen steeds strakker en met minder tussenzwaaien te turnen. Het ophurken is voor de jeugd 1 meisjes soms nog een struikelblok, maar dat ligt meer aan de zenuwen voor de wedstrijd, want bij de training gaat het tegenwoordig vaker wel goed dan niet. De kurbetten van de pupil 1 meisjes worden ook steeds beter en ook die opzwaaien worden elke training weer wat hoger! Met scores die allemaal tussen de 10.00 en de (bijna) 13.00 lagen, hebben we ook brug afgesloten met een mooie totaalscore: 58.80.

De tweede ronde van de wedstrijd bestreek balk en vloer, de twee ‘langste’ onderdelen. Deze oefeningen bestaan uit veel elementen en pasjes, waardoor we hier de meeste tijd aan kwijt zijn tijdens een wedstrijd. GVM wilde op balk beginnen, en dus gingen wij naar vloer. De vloeroefeningen zitten er tijdens de training goed in, maar vandaag waren de meiden wat onzeker en de volgorde werd dan ook bepaald door wie haar oefening het beste kende, en wie nog even wilde ‘spieken’ bij haar voorgangster. Gelukkig is iedereen de oefening doorgekomen zonder hiaten, en met een laagste score van nog steeds ruim boven de 10.00, hebben we hier één puntje hoger gescoord dan ons totaal op de brug, namelijk 59.80.

En dan als laatste de balk. Oh, de balk. Smal en hoog, en met nóg meer pasjes en choreografie in de oefening, is dit toch wel het ‘engste’ onderdeel. Of de juf bij deze wedstrijd mocht vangen? Nee meiden, helaas niet. Maar na een hart onder de riem gestoken te hebben gekregen dat de juf ook trots op ze zal zijn mochten ze van de balk vallen, toch maar aan de slag. De zenuw-vergeetachtigheid was hier nog veel erger en vaak werd er achterom gekeken naar de teamgenootjes welk pasje er nu ook alweer kwam. Helaas is dat natuurlijk niet helemaal de bedoeling bij de voorgeschreven oefenstof, dus de volgende wedstrijd gaan we dat zoveel mogelijk vermijden. Desondanks hebben de meiden stevige oefeningen neergezet en hadden we met 51.60 alsnog een fatsoenlijke score. Alleen tja, die koprollen, daar moeten we nog even flink op oefenen!

Al met al was het wachten op de uiteindelijke uitslag toch nog spannend, want veel hadden we niet meegekregen van het andere team. Maar toen was de kogel door de kerk: met een score van 233.15 tegen 218.60 van GVM, heeft het Verplicht B team van DVO hun eerste wedstrijd gewonnen. Super, meiden! De volgende wedstrijd gaan we weer knallen!

Met dank aan Astrid voor het jureren, Patrick voor het bemannen van de kantine, en Marieke voor het inspringen als hulpleiding en fotografe.