Zondag 10 april j.l. werd er in Dalen, gelegen in de provincie Drenthe, op diverse fronten gestreden om een NK ticket. Een wedstrijd waarin de druk voelbaar was, want hier moest het gebeuren. De DVO turnsters Madelief Klooster, Jessy de Jong, Vera Anröchte en Wendy Rekkers waren er klaar voor en gingen de strijd vol aan.

Madelief en Jessy mochten de spits afbijten in twee verschillende leeftijdscategorieën: pupil 1 N2 en pupil 2 N2. Madelief turnde een goede overslag en arabier flikflak op sprong. “Een goed begin is het halve werk” zou later blijken. Met een mooi cijfer vervolgde ze haar weg naar de rekstok, waar ze voor de tweede maal 3 reuzen achter elkaar turnde. Ook de pendelkip buikdraai was verbonden maar helaas net niet hoog genoeg. turnselectie1Op balk kwamen de mooie gymnastische uitvoeringen van Madelief goed tot zijn recht. Met keurige rechte lijnen en een brok overtuiging liet ze een prima oefening zien. Dit zelfvertrouwen nam ze mee naar haar vrije oefening, waardoor het een plezier was om naar haar optreden te kijken. Hier en daar wat landingsfoutjes, maar daar kan aan gewerkt worden. Al met al een sterke afsluiting van haar wedstrijd.

Jessy was gelijktijdig in de andere baan van start gegaan en wel op die lastige balk. Eerdere wedstrijden had ze moeite zich staande te houden, maar deze keer gelukkig niet. Haar harde trainen werd beloond met een mooie oefening, inclusief flikflak en arabier. Chapeau! Dit gaf haar duidelijk vleugels, want haar vloeroefening werd er een om in te lijsten. Mooi “tenenwerk”, super landingen, goede stut 1/1 draai. Alles lukte en ze kreeg verdiend het hoogste cijfer van de wedstrijd op dit toestel. Het inturnen op sprong leverde nog wat spanning op, maar haar arabier flikflak tot ruglig slaagde goed op de wedstrijd, net zoals haar overslag. Op naar het laatste toestel, de brug, waar zij aan de enkele ligger iets te voorzichtig de handstand inzette. Daarna werd het een oefening met ‘n lekker tempo en prima landing na haar streksalto af.

De wedstrijd was in twee uur gestreden en de opmars voor de einduitslag van beide banen werd ingezet. Madelief behaalde met 51.417 p een super 9e plaats en Jessy met 54.867 p een prachtige 6e. Én als een kers op de taart: twee tickets voor het NK! Daarnaast mag Jessy ook nog deelnemen aan de toestelfinale vloer en staat zij reserve op sprong, terwijl Madelief als reserve op de lijst staat bij vloer. Prestaties waar we enorm trots op zijn!

Later die middag was het de beurt aan 2e divisie junior turnster turnselectie2Vera, met wederom balk als eerste toestel. Dat je tijdens het turnen mee moet denken, liet ze meteen zien door haar oefening aan te passen na haar wankel in de sprongenserie. Hierdoor telde de eis toch mee en dat scheelt weer een halve punt. Het werd een prima oefening met helaas 1 val. Op vloer was het gevoel een beetje dubbel. Een goed optreden maar niet haar beste. Toch wél tevreden want het waren slechts kleine foutjes en het is en blijft gewoon een mooie oefening. Op naar sprong waar zij twee gehurkte tshukahara’s sprong. Mede door een betere aanloop en plankcontact was de tweede poging veel ruimer. Met een keurige score werd de weg vervolgd naar brug, waar ze ondanks wat voorzichtig turnen aan de lage ligger een mooie kip handstand liet zien. Haar wippertje slaagde jammer genoeg niet helemaal naar wens, maar verder een goede oefening die eindigde met een keurige landing. De jury was onder de indruk en beloonde haar met een 3e plaats op brug. Alle punten bij elkaar opgeteld leverde haar 45.658 p op én een podiumplaats. Vera kreeg dik verdiend de bronzen medaille omgehangen! Gefeliciteerd! Tevens mag ze op 28/29 mei deelnemen aan het NK dat gehouden wordt in Waalwijk. Naast de meerkamp finale staat ze reserve op het toestel brug.

De dag in Dalen werd afgesloten met het optreden van Wendy bij de senioren 2e divisie. Ze begon zeer sterk op sprong. Twee nagenoeg perfecte gehoekte tshukahara’s leverden haar een 4e plaats op. Haar enorme wilskracht was duidelijk te zien tijdens haar brugoefening.
De losom handstand was iets te vroeg ingezet waardoor ze oversloeg maar ze reageerde direct met een halve draai gevolgd door kip. Dit vergt veel energie zowel lichamelijk als geestelijk.turnselectie3 Misschien mede hierdoor kwam haar wippertje niet helemaal goed uit de verf. Toch wist ze wederom door te turnen. Er leek nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Des te harder kwam de klap aan toen ze na haar afsprong een val niet wist te voorkomen. Enorm balen. Veel tijd om na te denken was er niet, de wedstrijd ging verder en de balk diende zich aan. Door tijdgebrek kon zij slechts éénmaal inturnen wat geen ideale voorbereiding was. Maar gelukkig liet ze zich niet van de wijs brengen en turnde ze een goede oefening met radslag hele schroef af. Het liep al tegen acht uur ’s avonds toen ze op vloer aan de beurt was. Ze opende met haar nieuwe acro serie: salto voorover met uitstap overslag salto voorover met ½ draai. Een originele combinatie die je niet veel ziet. Verder een stabiel optreden met hier en daar een klein schoonheidsfoutje. Ook bij Wendy stroomden slechts de eerste 9 plaatsen door naar het NK. Dat betekent dat je je weinig fouten kan permitteren. Helaas kwam Wendy net 0.3 p tekort en werd ze 12e in het sterke deelnemersveld.

Na een lange dag werd de balans opgemaakt:

Drie turnsters door naar het NK, een hele mooie prestatie en super trots op Wendy die geknokt heeft voor wat ze waard was. Chapeau voor alle turnsters!