Op zaterdag 17 maart j.l. vonden in Sporthal ,,de Fakkel” te Ridderkerk de Driekampen 2018 voor recreanten plaats. De organisatie was in handen van het rayon Dordrecht in samenwerking met de plaatselijke gymnastiekvereniging O.K.K.

Van D.V.O. namen acht groepen deel: 2 groepen mini-meisjes o.l.v. Lotte Harmans, één groep meisjes o.l.v. Astrid van Spanje en vijf groepen o.l.v. ondergetekende: één groep mini-jongens, 3 meisjesgroepen en één groep jeugdturnsters. In totaal werden één eerste prijs, vijf tweede prijzen en twee derde prijzen in de wacht gesleept. Deelnemers en leiding van harte gefeliciteerd: jullie inspanningen zijn na wekenlang hard trainen beloond!

Vanaf hier zal ik me beperken tot mijn eigen groepen.

Allereerst een korte uitleg: bij 4 tot 8 deelnemers val je onder een A-groep. Om een prijs te behalen moet je gemiddeld  8,- punten scoren voor een 1e, 7,5 pnt. voor een 2e en 7,- pnt. voor een 3e prijs.

Bij 9 – 12 deelnemers heb je een B-groep, waarbij 7,5 pnt. genoeg is voor een 1e,  7,- pnt. voor een 2e en 6,5 pnt. voor een 3e prijs.

Dit ter verduidelijking voor de lezers hiervan.

Om 9.50 uur mocht m’n eerste groep opmarcheren: 10 stoere mini-jongens, die het superspannend vonden! We begonnen met lange mat. Best moeilijk, hoor, met z’n drieën samenwerken in vier oefeningen, maar getuige de verdiende 15,5 pnt. (van 2 juryleden) deden jullie dat goed, mannen!

Daarna trampolinespringen, wat thuis altijd héél goed ging. Nu vergaten we met al dat publiek weleens die mooie rechte benen, maar de jury gaf er toch 15 pnt. voor. Prima gedaan dus.

Tot slot de rekstok, alhoewel: het was een brugligger, dus tóch even lastig als je geoefend hebt aan een dunne rekstok. Hieraan moesten de jongens per tweetal drie oefeningen laten zien. Op zich ging het goed, maar de seintjes aan elkaar werden vergeten, dus het samenwerken kwam niet goed uit de verf. Jammer, maar het was ook zó spannend……..Met 14 pnt. kwam jullie gemiddelde daarmee op 7,42 pnt., waarmee een tweede prijs werd verdiend. Ik ben trots op jullie, jongens. Knap gedaan!

Om 10.40 uur waren de jeugdturnsters 12+ aan de beurt. Ze waren met negen en vielen dus onder een B-groep.

Als eerste verwerkten ze klassikaal balk in klossen vlak boven de grond. Met af en toe een voetje aan de grond bleef de schade beperkt en er werd héél goed samengewerkt: score 14,8 pnt. Een goed begin!

Van balk naar lange mat, waar óók twee aan twee gelijktijdig moest worden gewerkt. Sommige turnsters beheersten nog niet de handstand met doorrollen en de sprongen met 1/1 draai hadden wel wat royaler gekund. Kortom: de meiden turnden wat voorzichtig. Ze werden op dit onderdeel beloond met 14,2 pnt.

In de laatste ronde moesten door middel van een sprongcombinatie plank-kast-minitramp-valmat  drie verplichte sprongen en twee keuzesprongen worden gemaakt. Dat ging goed, al bleek met name bij de laatste, waar soms voor wat moeilijker sprongen werd gekozen, dat de vering wel degelijk anders was dan ,,thuis”. Toch was de score hier het hoogst, nl 15,2 pnt. Dat bracht het gemiddelde op 7,40 pnt., goed voor een dikke 2e prijs. Van harte, meiden!

De drie daarop volgende meisjesgroepen werden een apart verhaal………Ik had n.l. een luxe probleem. Twee té grote groepen (er mochten maximaal 12 kinderen in een groep), zodat er van twee drie moesten worden gemaakt. Maar geen probleem…………nog altijd drie groepen van 10 meisjes, dus z.g. B-groepen.

Maar wat een pech; Nora, altijd present, moest afhaken met een zere enkel, waarvan ze al maanden last heeft, Elise moest na een ongelukje in het gips, Nilah liep vlak voor de wedstrijd op krukken (overigens beiden buiten de gymles opgelopen) en Dawn moest ziek in bed blijven. Dat betekende één B-groep van tien meisjes en twee A-groepen van acht meisjes. Nadelig dus (zie uitleg prijzenberekening).

Om 11.50 uur presenteerden negen meisjes van de maandag zich aan de jury bij balk. Met verbazing keek ik toe hoe goed jullie je zenuwen in bedwang hadden en hoe keurig er werd samengewerkt. Ook de jury was onder de indruk gezien de zeer verdiende 15,6 pnt. Een prachtige start!

Van balk naar lange mat. Daar werd iets minder zorgvuldig gewerkt en ging er bij de laatste keuzeoefening helaas iets mis. Maar niettemin bleef de schade beperkt tot 14,2 pnt.

Dan bij sprong maar optimaal presteren……..en dat deden de meiden! Geconcentreerd werden zowel de verplichte als de keuzesprongen afgewerkt en het werd beloond met maar liefst 16,1 pnt. Met een gemiddelde van 7,65 pnt. behaalde deze groep een fraaie eerste prijs, mede dankzij het feit dat ze met negen waren en dus een ,,grote groep”.

Super gedaan, meisjes en van harte gefeliciteerd!

Direkt aansluitend stond de tweede meisjesgroep gereed: een combinatie van vier maandag-en vier dinsdagmeisjes. Voor zes van de vier hun eerste wedstrijd buiten de eigen zaal, dus héél spannend. Ook zij begonnen bij de twee balken. Het ging heel goed. Jullie wisten alles uit het hoofd en werkten goed samen. De uitvoering had wat vrijer gekund, maar het is natuurlijk ook superspannend om óp die balk te moeten blijven staan. Maar met 15,2 pnt. was het begin uitstekend.

Ook op lange mat werkten jullie goed samen. De verplichte oefeningen gingen prima; bij de keuze-oefeningen hoorde ik bijna de hersentjes kraken. Het lijkt zo fijn om te mogen doen, wat je wilt, maar wat blijkt dat in de praktijk nog lastig om het samen eens te worden………!

Jullie score was 14,- pnt.

Tot slot het minitramp-springen. Allerbelangrijkste opdracht: alles hard maken bij het inspringen. Dat lukte niet bij alle sprongen, maar wat déden jullie je uiterste best! Met een score van 15,5 pnt. kwam het eindtotaal op 7,45 pnt., waarmee een derde prijs in de wacht werd gesleept (helaas dankzij ,,kleine” groep…..). Maar jullie mogen héél trots zijn op dit resultaat, meisjes. Van harte gefeliciteerd!

Restte mij nog één groep: meisjes dinsdagmiddag. Met wat extra inspanningen vier tweetallen, zij het dat Lisa, die al die tijd alléén werkte (want geen partner) plotseling samenwerkte met Brigitta na het zeer recente ongelukje van Nilah. Gelukkig konden ze beiden op donderdag een keertje extra trainen. Wel behielden beiden hun eigen keuze-oefeningen.

Wat startte deze groep mooi op balk: geconcentreerd, oplettend en mooi samenwerkend lieten de meisjes maar liefst 15,9 pnt. noteren. Knap hoor, op het ,,zenuwentoestel”!

Maar ook lange mat zag er fraai uit. Mooi gelijk, goed gestrekt en zorgvuldig geturnd. Dat vond óók de jury, die er een mooie beloning aan gaf van 15,4 pnt.

We besloten ons laatste optreden met sprong en jullie zetten het succes gewoon voort. Met een prima ritme en goed uitgevoerde sprongen zagen jullie kans om nog 15,6 pnt toe te voegen aan jullie totaalscore. Het gemiddelde kwam daarmee op 7,82 pnt., wat goed was voor een tweede prijs (helaas dankzij ,,kleine” groep). Maar met deze hoge score mogen jullie dit vieren alsof het een eerste prijs was. Top gedaan, meisjes en wees vooral tróts op jezelf.

Ik besluit dit verslag met héél veel dank aan mijn hulpleiding: Myrthe, Irene, Henrike, Femke,

Mila, Thomas, Frenk en Björn. Wat hebben we de afgelopen weken hard getraind en wat fijn, dat de eerste drie  en de laatste er zaterdag bij konden zijn.

Oók dank aan onze juryleden Yvonne Kruijne en Violette Lammens. Fijn, dat jullie er voor ons wilden zijn op deze drukke dag.

Tot slot dank aan alle ouders voor het vervoer van alle leden en hun enthousiaste support. Hopelijk heeft U van uw kind(eren) genoten.

Driekampers, jullie hebben er een prachtdag van gemaakt voor D.V.O. Nu weer lekker relaxt naar de trainingen en al die verplichte oefeningen lekker vergeten.

Dank jullie wel voor je deelname!