Afgelopen zaterdag (7 april 2018) was het zo ver: DE JOKER SPELEN.

De Joker Spelen is een nieuw georganiseerde wedstrijd voor de pre-instappers van D.V.O. Een nieuwe oefenwedstrijd als vervolg op De Vijver Spelen waarbij plezier en gewenning van een turnwedstrijd voorop staat.

(Op de foto v.l.n.r.) Jayda Verkiel, Lizzy den Boer, Barbara Vijlbrief, Lisa van der Heiden, Noortje Kurvers en Elin van Dijk mochten deze ochtend hun turnkunsten dan ook laten zien aan het zelf meegebrachte publiek.

Zoals bij alle eerste keren, was de spanning hier toch ook goed te merken bij de pre-instappers. De leuke twist aan de wedstrijd is het Joker-element. Iedereen mag op haar beste toestel de joker inzetten; dat verdubbelt de punten en maakt de kans groter op een hogere eindscore.
Na een strakke warming-up startte de wedstrijd op het toestel brug waarbij er in lusjes aan de rekstok geturnd wordt. Een prettig toestel om mee te beginnen. Zeker voor Lizzy en Barbara; beiden brachten voor aanvang van de oefening dan ook hun joker naar de jurytafel om de uiteindelijke punten te laten verdubbelen. Lizzy liet op brug een zeer nette oefening zien waar ze gebruik maakte van haar kracht en beheersing van het toestel. Door hard trainen heeft ze buiten de basisoefening om ook nog de twee bonussen geturnd. Een goede keuze voor de joker en een oefening om trots op te zijn. Ook Barbara opende sterk met de ingezette joker. Een oefening met hoge zwaaien en ook bij haar waren de extra elementen, zoals de vouwhang en de tweede borstwaartsom, terug te zien. Aan het einde van de eerste toestelronde hadden niet alleen Lizzy en Barbara hun joker ingezet, ook Noortje, Lisa en Jayda waren overtuigd van hun kunnen en gaven de jokers af aan de jury.

Het tweede toestel was balk. Ondanks dat Lisa haar joker op het eerste toestel al had ingezet, liet ze een hele mooie oefening zien. Een kaarsrechte handstand en een alleen geturnde radslag op de balk zorgde voor een hoge uitgangswaarde. Ook Jayda kan zeer tevreden zijn met haar balkoefening. Netjes gewerkt en alles mooi afgemaakt. Als een echte turnster stond ze er zelfverzekerd en met uitstraling te werken. Ook voor haar een oefening met een hoge uitgangswaarde, doordat ze een radslag zelfstandig wist te maken en zo deze bonus ‘in the pocket’ had.

Bij het derde wedstrijdtoestel kon alle spanning er uitgesprongen worden. Allereerst met handstand tot platvallen over de pegasus. Waar sommigen tijdens de training nog een klein beetje hulp nodig hebben, vlogen ze er tijdens het inturnen én met de wedstrijd er één voor één overheen. En ook bij de arabier-streksprong waren de sprongen hoger dan we gewend waren!

Als laatst, met nog één joker over, het toestel vloer. Noortje is in de voorbereiding flink ziek geweest, maar stond er tijdens de wedstrijd weer helemaal. Een goede oefening waarbij in de opening direct twee bruggetjes te zien waren. Tussendoor waren er nog wat wiebeltjes te zien, maar dit wist ze goed te herpakken. Weliswaar geen jokerinzet, maar wel een mooie oefening. Door wie de laatste joker wel werd ingezet was Elin. Ook bij haar een sterke opening met twee bruggetjes. Geen wiebels of wankels te zien en met een stutrol tot handstand heeft Elin een mooie oefening neergezet waarbij ze ook goed naar de muziek luisterde. Een goede keuze voor de joker.

Met de inzet van de laatste joker op het laatste toestel zat de wedstrijd er alweer op. Al met al toch wel een lange zit, waarbij het lastig was om altijd even geconcentreerd te blijven, maar des te fijner om zo’n wedstrijd met elkaar in de eigen trainingshal te kunnen turnen.

Voordat we doorgaan naar de prijsuitreiking, hebben we deze wedstrijd alleen mogelijk kunnen maken met onze vrijwilligers. Cato en Suzanne van de teltafel en Helen als hoofdjury, samen met onze twee kersverse juryleden Wendy en Fu-Cui. Daarnaast verzorgde Thea de koffie en thee, terwijl hulpjuf Madelief op vele plaatsen haar steentje bijdroeg. Vrijwilligers nogmaals bedankt!

Een van de leerelementen tijdens deze wedstrijd is dat niet iedereen een eerste plekje kan veroveren. Desondanks was er toch sprake van een prijzenregen tijdens de uitslag. Iedere pre-instapper heeft een plek verdiend op het podium met een bijbehorende glanzende plak want als trainsters zijn wij apetrots op deze nog maar 7 jarige meisjes!