Dat de RTT ploeg van DVO steeds groter wordt, daar kan niemand omheen. Dit seizoen hebben we vijf ploegen: Instap, Verplicht B, Verplicht A, Senioren B en Senioren A. Ik ben dit jaar begonnen als leiding bij de Verplicht B ploeg, en ik wil ze graag aan jullie voorstellen!

Deze ploeg is met zeven meisjes. Vier daarvan zijn doorgestroomd van de Instap: Fiene, Sofie, Maud en Elisah hebben al een jaar RTT achter de rug onder leiding van Astrid. Zij komen uit in de categorie Pupil 1, Dit is natuurlijk wel erg weinig voor een team, maar gelukkig zijn er in de recreatie-turngroepen ook vaak talentjes te vinden. Zo ook dit jaar: Emma en Zoë komen uit een van Gerda’s groepen en hebben voor de zomervakantie al een keertje proefgedraaid bij de RTT jeugd. Dit jaar zijn ze ons team komen versterken, en zo hadden we met zes meisjes een volwaardig team om in de competitie mee te doen. Twee maanden later vond de laatste nieuwe additie plaats: Emke, een leerlinge van Mirjam de Roon. Tijdens de gymlessen veel potentie gespot die in de korte tijd dat ze meetraint bij de RTT zeker waar is gemaakt! Emke komt samen met Emma en Zoë uit in de categorie Jeugd 1.

Afgelopen zaterdag 16 januari vonden de clubkampioenschappen voor de RTT plaats. Ook het team Verplicht B was helemaal van de partij – hartstikke leuk, zeker omdat het voor de helft de eerste wedstrijd op dit niveau was. Zoals een van de moeders zei: zie het maar als een extra training. En dat is het eigenlijk ook, een wedstrijd-training. Een voorproefje van de competitie, met juryleden en publiek. Het is natuurlijk heel anders dan wanneer de juf of hulpleiding meekijkt, zeker omdat de oefeningen nu toch echt uit het hoofd gedaan moeten worden.

De meisjes begonnen op sprong. Voor de Pupil 1 meisjes is deze niet veel anders dan de sprong die ze bij de Instap moesten doen: handstand-platval op verhoogd vlak. Het enige verschil is dat er nu een verlaagde kast voor de matten staat. Eigenlijk is deze sprong appeltje-eitje voor de meesten – er kan hier en daar nog wel wat meer afgeduwd of gespannen worden, maar dat ze alle vier een zeer goede sprong hebben geturnd, valt aan hun score te zien. Het lag ook nog eens superdicht bij elkaar! Sofie heeft de laatste tijd goed aan haar spanning gewerkt, ze heeft daardoor een mooie 13.50 behaald. Met maar 0.05 verschil had Maud een nèt iets betere sprong, ondanks dat ze door een blessure op het moment met maar halve kracht mag trainen: 13.55, heel mooi! Fiene, die de nacht van tevoren ontzettend ziek is geweest maar toch wilde komen turnen (stoer hoor!), heeft een 13.60 gehaald. En Elisah, die eigenlijk altijd lichaamsspanning te over heeft, sprong met 13.70 de beste sprong van de dag.
De Jeugd 1 meiden springen over een volledige kast en hebben daar de keuze tussen arabier of overslag. Emma koos voor de arabier. Die is nog wel een beetje eng, zeker over zo’n hoge kast, maar ze heeft het desondanks netjes gedaan en behaalde een 9.95. Daarna was het de beurt aan Zoë. Zoë is heel goed bezig geweest met de overslag en heeft hem al meerdere keren tijdens de training alleen gesprongen. Vandaag hadden de zenuwen echter de overhand en wilde het niet helemaal lukken. Gelukkig mocht er deze wedstrijd nog gevangen worden, maar uiteindelijk bleek dat helemaal niet nodig: de tweede overslag lukte helemaal alleen. Dit zie je wel in haar score, om het ook eerlijk te houden voor de andere meisjes die geen hulp nodig hadden. Maar die 10.50 zijn we ook zeker trots op! Emke heeft niet gesprongen. Omdat ze nog maar drie maanden turnt, wist ze niet zo goed of ze er wel aan toe was een hele wedstrijd te turnen. Emke heeft uiteindelijk besloten om op twee toestellen – brug en lange mat – mee te doen. Een beetje druk van de ketel, maar zo heb je toch de waardevolle ervaring van je eerste echte wedstrijd.
De scores van Emma en Zoë klinken misschien laag, maar dat ligt aan de uitgangswaarde van hun sprong. Deze is afhankelijk van hun leeftijd en het niveau. De arabier en overslag hebben beiden een maximumscore van 12.40; voor de handstand-platval geldt een maximumscore van 14.50.

Na de sprong gingen we naar de lange mat. Deze oefening zit er goed in bij de meiden, al ging er hier en daar door zenuwen wel eens iets in de verkeerde volgorde. Dit was het eerste onderdeel waar Emke in actie kwam. Spannend! Maar ze deed het erg goed, vooral haar radslag-arabier kaats is netjes en ook haar streksprong hele draai erg zuiver. Ze heeft daardoor een mooie 10.50 gehaald. Ook Zoë deed het goed met een 10.90. Emma was van de drie Jeugd 1 meisjes de beste met een 11.30, dankzij een heel nette oefening.
Elisah vergat in een anderzijds erg goede oefening haar bruggetje, die ze normaliter heel mooi turnt. Jammer, maar ook met die 11.00 kan ze heel tevreden zijn! Dat Sofie de laatste tijd goed op haar spanning en af en toe kromme knietjes let, viel ook weer te zien op vloer: een nette 11.50. Fiene en Maud behaalden een gedeelde eerste plaats, allebei met een 11.80 voor wat mooie, strakke oefeningen waren.

Daarna was het de beurt aan brug. Dat is naast sprong toch wel de makkelijkst te onthouden oefenstof. De brug is ook het sterkste onderdeel van deze ploeg, alle scores lagen rond de 12 en sommigen zelfs ruim boven de 13! Maud haalde een 11,90 na een nette oefening, op de voet gevolgd door Elisah met 12.00. Elisah gleed even van de brug af na haar borstwaartsom, maar herpakte zich goed en maakte een mooie buikdraai en een prima afsprong. Ook Emma viel, na het ophurken, maar omdat ze beide voeten op de legger kreeg, telde deze toch en heeft ze enkel aftrek gekregen voor de val. De rest van haar oefening werd met een 12.40 beloond. Zoë en Sofie deelden de tweede plaats met beiden een 13.20 – supergoed! Fiene deed met een strakke oefening haar sprong-score nog eens dunnetjes over: ook hier een 13.60.

Het einde van de wedstrijd kwam in zicht, maar eerst moesten we nog de balk overwinnen. De balk is, ook tijdens de trainingen, het onderdeel waar de meisjes het meest tegenop zien. Al vindt Elisah hem eigenlijk ook wel erg leuk, het zijn alleen die handstanden en koprollen die zo vervelend zijn. Maar ook hier mocht de juf gewoon vangen als de meiden dat wilden. In de eerste instantie wilden ze eigenlijk allemaal de koprollen en handstanden zelf proberen, dat was een erg leuke verrassing voor mij! Dat de zenuwen uiteindelijk toch de overhand kregen en ik hier en daar toch ving of dichtbij de balk stond maakt niet uit, de meiden hebben het hartstikke netjes gedaan. Elisah had samen met Sofie de hoogste score, een hele nette 11.70. Fiene turnde ook een strakke oefening, die haar een 11.20 opleverde. Zoë en Emke haalden beiden een 10.80 – zeker omdat de oefenstof voor de Jeugd 1 bomvol choreografische pasjes zit die soms nog moeilijk te onthouden zijn, een mooie score. Maud ging met de koprol van de balk af, waardoor ze een 10.00 scoorde. Verder was de oefening erg netjes. Emma had ook wat hulp nodig, maar met een 9.80 zette ook zij een prima prestatie neer.

De uiteindelijke score is op een dag waar iedereen flink haar best heeft gedaan eigenlijk niet zo van belang, maar toch hoort het er wel een beetje bij. Elisah behaalde de derde plaats, met 48.40 punten in totaal. Met anderhalf punt daarboven kreeg Sofie het zilver omgehangen: 49.90. En de winst was voor Fiene, die met 50.20 op het hoogste podium stond.
Echter, voor mij zijn ze alle zeven winnaressen. Elke training gaan ze weer wat vooruit, en zeker de Jeugd 1 meiden doen hun stinkende best met hele nieuwe oefenstof op een heel nieuw niveau. Als we zo ons best blijven doen, wordt dit volgens mij een goed seizoen.

Met dank aan Elina, mijn steun en toeverlaat op de dinsdagtraining, aan Mirjam, Christel en Astrid, die mij de kneepjes van het leidstersvak bijbrengen, en aan alle juryleden, het kantinepersoneel, Gerda voor het presenteren, en alle andere aanwezigen die er een topdag van hebben gemaakt!

Sonja Boschman