Zaterdag 16 januari 2016, een mooie datum, een datum om naartoe te leven zou je zeggen, maar was dat nu echt zo?! Op deze frisse zaterdagmorgen was iedereen rond 8 uur aanwezig in ons eigen clubgebouwtje aan de Esdoornlaan. De spanning was op de gezichten af te lezen. En niet alleen op die van de meiden…

Ik moet eerlijk toegeven dat het ook voor leiding iedere wedstrijd, en vooral aan het begin van het seizoen, weer spannend is hoe het gaat verlopen. Kunnen de turnsters hun, vaak nieuwe, oefening onthouden? Gaat het allemaal zo goed als op de trainingen? Zijn ze zelf tevreden? Enz.
Dit seizoen is daarbij extra spannend want de 6 meiden waaruit de jeugd A bestaat gaan voor het eerst een niveau hoger uitkomen. Omdat we dit seizoen zoveel jeugdturnsters hadden, hebben we besloten 2 groepen te maken, een jeugd B o.l.v. Sonja en een jeugd A. Omdat de huidige jeugdgroep vorig seizoen kampioen zijn geworden was promoveren zeker niet ondenkbaar en dit betekende een extra uitdaging voor de meiden. De 2 jeugdgroepen zijn daardoor wel relatief klein en hebben we in het seizoen alle ‘man’ kracht nodig. Emilie, Frida en Fébe zijn dit seizoen pupil 2 geworden en Minke en Esmee komen uit in de jeugd 1 leeftijdscategorie. De 6e en laatste turnster is nieuw binnen DVO. Lotte vult de groep aan en is als vanzelfsprekend helemaal opgenomen in de groep en draait al lekker mee. Behalve dat er veel lol tijdens de trainingen wordt gemaakt wordt er ook keihard getraind. Deze 6 turnsters zijn erg leergierig en super gemotiveerd. Dat is ook wel belangrijk nu we merkten dat de oefenstof toch wel erg pittig was. Er moesten veel nieuwe elementen geleerd worden en daarom zijn we blij als alles vandaag zonder hulp uitgevoerd kan worden. De puntjes op de i moeten hier en daar nog wel gezet worden maar dat komt vanzelf.

Doordat de oefeningen nog maar zo kort in hun koppies zaten was het extra spannend deze nu meteen aan zoveel publiek te laten zien. Na een warming up konden de 5 meiden inturnen op de brug. Emilie had vandaag een wedstrijd met kunstschaatsen dus kon helaas niet aanwezig zijn.
Brug was toch wel het onderdeel waar de meiden nog het meeste moeite mee hebben. De oefeningen zijn flink veranderd en hier en daar hebben ze nog wat hulp nodig. Gelukkig hebben jullie vanmorgen je stinkende best gedaan en konden jullie bijna alles alleen. Volgende wedstrijd is dat helemaal voor elkaar. Fébe kwam net een stukje tekort bij het ophurken en Esmee en Lotte hebben de driekwart reus of in DVO-taal ‘flap’ bijna onder de knie en scoorden daardoor nog iets lager op dit toestel. Ik heb er wel alle vertrouwen in dat jullie dit over een paar weekjes alleen beheersen, jullie werken er in ieder geval hard genoeg voor. Frida turnde bijna een foutloze oefening en kan dan ook apetrots zijn op haar 13.15. Minke turnde een complete oefening en behaalde een mooie 12.20. Super knap dat je zo snel flap-wegzet-salto hebt geleerd! Nu nog even oefenen op de landing….

Vervolgens gingen we na dit technisch lastige toestel naar een nog spannender toestel; balk. Na het inturnen waren de meiden er klaar voor maar speelden de bibbers toch weer op nadat ze eenmaal op de balk stonden. Ook deze oefening is een stukje moeilijker geworden. Waarbij vorig jaar de radslag nog een bonus was, is dit nu een basiselement geworden. Ik vind het super knap dat jullie hem allemaal al durven en dat hij bij iedereen bijna lukte. Met de nadruk op bijna. Want iedereen had beide voeten geplaatst waardoor het element wel telt maar helaas kwamen jullie nog niet helemaal lekker omhoog. Zullen we afspreken dat ze er volgende wedstrijd allemaal net op de balk eindigen i.p.v. net ernaast? Esmee heeft haar wiebels dit jaar helemaal onder controle en stond als een huis. Hierdoor behaalde zijn het hoogste cijfer op dit toestel, een 11.20 gevolgd door een 10.20 van Minke.

Als derde toestel draaiden we door naar sprong. Een hele organisatie. De pupillen springen een overslag over de kast en een salto met plankoline. De jeugdmeiden moeten een overslag over de pegasus springen, OOK een nieuwe uitdaging. Fébe en Frida hebben eerst ingeturnd en gesprongen voor de wedstrijd. Voor beiden een mooie overslag en een nog wat voorzichtige salto waar ze welverdiend een 12.275 en 13.05 voor behaalden. Toch is het van een handstand platval op een verhoogd vlak van vorig jaar naar een overslag over een volledige kast een hele omschakeling! Knap hoor! Vervolgens was het de beurt aan Minke, Esmee en Lotte die een overslag over de pegasus moesten springen. Dit ging bij Esmee en Minke geheel naar wens en jullie krijgen zelfs nog steeds meer ruimte in de sprong. Lotte heeft ook voor het eerst alleen overslag gesprongen, erg knap van je, je bent echt een doorzetter en gaat er helemaal voor.

Tot slot konden de meiden knallen op vloer. Voor het eerst een oefening in ‘de kruis opstelling’, voor het eerst een oefening op muziek. Dit heeft wel de nodige training gekost. Zoveel elementen in zo’n korte tijd turnen. En als je het even kwijt bent is het super moeilijk om je oefening weer op te pakken. Gelukkig wisten jullie allemaal je oefening te onthouden en werden er zelfs al wat bonussen geturnd. Nu nog werken aan de netheid. Dát punt zit bij Fébe wel goed. Wat een geweldige oefening liet jij zien! De kracht en lenigheid spatte ervan af. Die 14.45 heb jij dan ook dik verdiend! Ook Frida turnde netjes en kreeg van de juryleden Astrid en Lonneke een mooie 14.05.

En toen kon er gewacht worden op,…. de uitslag. Omdat we maar met 5 meisjes waren, waren er 2 prijzen te vergeven terwijl jullie er eigenlijk allemaal een verdienen!! Met een miniverschil op de nummer 3, Minke, kreeg Esmee een zilveren medaille omgehangen en behaalde een eindscore van 48.45 punten. Frida werd kampioen en behaalde zelfs 49.05. Op naar de 50?!
Super knap gedaan meiden, echt waar, iedereen heeft zijn stinkende best gedaan en ik weet ook zeker dat de ouders in het publiek vol bewondering naar jullie hebben gekeken. Ik als trainster en de hulpleiding is in ieder geval super trots op jullie. Op naar 30 januari waar jullie om 1 uur jullie eerste thuiswedstrijd hebben. Alvast heel veel succes bij de voorbereiding.
Eva, heel erg bedankt voor de hulp deze ochtend, de meiden hebben veel steun aan je! En natuurlijk dank aan alle andere vrijwilligers die er zo’n mooie dag van hebben gemaakt!

Christel Markusse

Hieronder alle uitslagen:

Sprong Brug Balk Vloer Totaal
Fébe 12.725 11.85 8.50 14.45 47.525
Frida 13.05 13.15 8.80 14.05 49.05
Lotte 11.50 10.65 8.15 10.40 40.70
Minke 13.05 12.20 10.20 12.85 48.30
Esmee 12.65 11.85 11.20 12.75 48.45