De clubkampioenschappen zijn altijd weer even wennen. Waar we normaliter als een team turnen, strijden we één keer in het jaar tegen elkaar (technisch gezien twee keer, als we de NTS meetellen), voor persoonlijke eer en glorie. Hoewel… eigenlijk zijn de clubkampioenschappen voornamelijk een generale repetitie voor het wedstrijdseizoen, waar we onze nieuwe elementen en oefeningen kunnen laten zien. Het is dan ook vooral gezellig.

Wij waren dit jaar in de middag aan de beurt, samen met de meisjes van de Instap. Omdat deze teams lekker groot zijn (de Senioren A zijn tien vrouw sterk, de Instap 11), zijn we beiden in twee subteams opgedeeld. Zo konden we op alle vier de toestellen tegelijkertijd turnen en zouden we niet tot in de late uurtjes van de middag bezig zijn.

Groepje 1 bestond uit Elina, Eva, Marieke, Sanne en Violette en begon op sprong. Marieke liet zien dat ze heel goed kan springen, ook al is dit de laatste tijd niet haar favoriete onderdeel. Voor Sanne is sprong meestal geen probleem en ook vandaag sprong ze twee goede overslagen, waarmee ze samen met Djura het hoogste cijfer behaalde. Eva ging voor een moeilijkere sprong, de overslag met halve draai. Helaas had ze iets te veel vaart over bij de landing, maar door een goede eerste sprong hield ze nog aardig wat punten over.

Het volgende toestel was vloer. Naast Elina turnden nu ook Sanne en Marieke een acrobatische serie met salto uitstap. Bij alle drie pakte dit goed uit, en de uitvoering zal met wat meer training in de loop van het seizoen nog beter worden. De nieuwe oefening van Eva, die ze met hulp van haar moeder en onze oud-teamgenote en ‘choreografe’ Joseline in elkaar heeft gezet, kwam goed uit de verf. Violette haalde door netjes te turnen een mooi cijfer.

De wedstrijd verliep vlot en we mochten alweer naar het derde toestel, de brug. Marieke turnde voor het eerst de zolendraai en alsof dat nog niet genoeg was ook nog de pendelkip, gevolgd door een buikdraai. Met deze spectaculaire oefening verdiende ze 11.60 punten. Sanne was wat zenuwachtig voor brug, maar turnde een strakke en ruime oefening. Elina wordt steeds beter op dit toestel. Ze heeft een halve draai toegevoegd aan haar afsprong en is hard aan het trainen op de pendelkip, net als de rest van het team.

Het sluitstuk van de wedstrijd was voor ons de balk. Het is leuk om te zien dat we op dit toestel steeds stabieler gaan turnen. Ook heeft iedereen haar best gedaan om leuke pasjes te bedenken waardoor de oefeningen een vloeiender geheel worden. Elina liet met een bijna perfecte oefening zien dat ze op de balk echt in haar element is. Ze behaalde met een 12.10 net als Violette een heel hoog cijfer. Toch was dit nog niet het hoogste cijfer, want Eva sloot de wedstrijd af met een zelfverzekerde oefening die haar maar liefst 12.20 opleverde.

Groep 2 – Anneloes, Djura, Janneke, Julia en Sonja – begon op vloer. Vanaf het begin van het nieuwe seizoen zijn we hard bezig geweest met het choreograferen en verfijnen van onze, al dan niet nieuwe, vloeroefeningen. Hierbij hebben we hulp gekregen van Joseline. Julia had een compleet nieuwe oefening, van muziek tot choreografie, en dat pakte goed uit. Het was een hele mooie uitvoering die haar een 11.50 opleverde, het op één na hoogste cijfer. Die tweede plaats moest ze overigens wel delen met Eva, die in de andere groep turnde, en met Janneke. Janneke turnde namelijk ook een erg goede oefening, met een arabier-flikflak die haar eigenlijk nog genoeg ruimte bood voor een tweede flikflak. Dus Janneke, volgende week verwachten we de dubbele variant! Anneloes en Djura deden het ook heel goed, beiden met een 10.90, en Sonja was de hekkensluiter met een 10.40 vanwege een salto die ze nog niet zonder morele bijstand van Wilma aandurfde.

Hierna gingen we door naar sprong. Sprong gaat eigenlijk altijd wel goed, en dit keer was dat niet anders. Djura had een mooie, ruime overslag die haar een 11.40 opleverde – het hoogste sprongcijfer van de dag, samen met Sanne van de andere groep. Janneke’s sprong was ook erg netjes; zij kreeg daar een 11.30 voor. Zowel Anneloes als Julia sprongen overslagen die 11.15 waard waren. Sonja heeft de jammerlijke gewoonte bij het inturnen wel eens haar beste sprong te springen, waardoor ze na een mindere tweede sprong op een 10.65 eindigde.

Na sprong was het de beurt aan balk. Anneloes had afgelopen donderdag tijdens de training besloten, nadat ze hoorde dat de koprol niet telt als acrobatisch element, “even de losse rol te gaan doen”. De losse rol is, de naam zegt het al, een koprol zonder gebruik van je handen. Dat is best lastig op een balk van maar tien centimeter breed, helemaal als je nog maar één training hebt voor de wedstrijd. Bij het inturnen ging Anneloes er steeds naast, maar toen puntje bij paaltje kwam – hoppa. Strak, netjes, en erop! Dat kunsttukje leverde haar een mooie 11.30 op. Julia’s oefening kreeg een 11.00 rond, en die van Janneke – die voor het eerst sinds een tijd weer een radslag turnde en nog een mooie ook – een 10.50, dit door een val. Sonja bleef wel netjes op de balk, al zijn haar draaien en evenwicht niet zo goed als ze zijn wanneer ze niet de zenuwen heeft. Zij kreeg een 10.10. Djura viel helaas twee keer van de balk, daardoor kreeg ze ‘maar’ een 9.20 voor haar oefening, die verder erg strak en netjes was – vooral haar sprongen zijn zo ongeveer de hoogste van de hele ploeg.

Dan bleef brug over als ons laatste onderdeel. Dit seizoen zijn we allemaal heel hard bezig geweest met de kip, zowel de zweef- als de pendelvariant. Het is nu eenmaal een eis (en een aanslag op je buikspieren), dus als je hem kunt, turnen die handel. Vooral hierin zie je de moeite terug die onze (hulp)train(st)ers in ons hebben gestoken, want die kips gaan tegenwoordig als een speer.

Djura, Janneke, Anneloes en Julia turnden alle vier de pendelkip (deze is aan de hoge ligger; de zweefkip wordt aan de lage ligger geturnd en is een opsprong). Zelfs Femke, ons jurylid, kon het niet laten om na elke oefening ons luidkeels haar goedkeuring te laten blijken – wel ná de oefening, natuurlijk. “Goed zo!” en “super!” waren veelgehoorde kreten die middag. Julia had een megastrakke oefening waar ze maar liefst een 11.70 voor kreeg. Janneke deed met een 11.60 niet veel voor haar onder, en dat zal ook veel te maken hebben gehad met die wegzet-salto zonder tussenzwaai die ze voor het eerst op een wedstrijd liet zien. Anneloes, die dit seizoen ook met de salto van brug bezig is geweest, verdiende een 11.40, en Djura’s oefening werd met een 11.30 beloond. Sonja ging voor de zweefkip, met daarna direct een buikdraai, wat haar de verbindingswaarde opleverde. Net als Djura kreeg zij dan ook een 11.30. Al met al een mooie afsluiting van de wedstrijd.

Voor de prijsuitreiking hebben we eerst Astrid bedankt, die na vorig seizoen is gestopt als trainster van de Senioren A. We hebben met zijn allen een schilderij gemaakt en die samen met een dinerbon en een mooi toespraakje van Eva aan haar gegeven.

Dat we, ook al turnen we individueel, altijd een team blijven, kon je wel voelen. Als iemand van de balk viel of op haar kont belandde bij sprong vonden we dat allemaal naar, en toen Janneke een van haar sokken kwijt was geraakt voor het oplopen, deden we allemaal onze sokken uit. Want: één voor allen, allen voor één. Het was een leuke middag en als ons seizoen op deze voet door blijft gaan, staan we aan het eind van de rit wellicht nog eens op het hoogste RTT podium.

Violette & Sonja